magazin
162

Bh. umjetnici 3D crtežima oslikavaju splitsku rivu

Klix.ba
Prvi bh. festival uličnog slikanja Beton Fest predstavit će se na prvom splitskom 3D Street Art Festivalu koji će se održati na splitskoj rivi od 12. do 14. juna 2015.

Sarajevski "betonci", tj. umjetnici i organizatori Beton festa će oslikati splitsku rivu u nekoliko trodimenzionalnih slika, a uz volontersku pomoć učenika i studenata likovnih umjetnosti iz Splita.

"Ponosni smo na to što smo upravo mi prepoznati i pozvani da oslikamo splitsku rivu i započnemo novu tradiciju na hrvatskom Jadranu, što je pokazatelj velikog profesionalnog uspjeha i konačne izgradnje kapaciteta ispred projekta Beton fest", kazala je za Klix.ba Maida Šabeta, direktorica Beton Festa i dodala kako ovim projektom započinje saradnja između dva festivala u našoj regiji, pa će tako i splitski festival, pored ostalih, biti specijalni gost ovogodišnjeg Beton Festa koji šće se održati u Sarajevu krajem augusta.

Street art festivali ili festivali ulične umjetnosti, tj. uličnog slikanja koji se izvode na pločnicima glavnih trgova gradova, donose ulično slikarstvo, ulične instalacije ili skulpture, te razni performansi poput svirki, plesa i ostalih oblika moderne urbane kulture i umjetnosti.

Jedan od street art festivala je upravo i Beton Fest, oslikavanje ulica i trgova u Sarajevu, a održava se na različitim lokacijama - kod Vječne vatre i Velikog parka, na Trgu djece Sarajeva, ispred Katedrale, te na Vilsonovom šetalištu.

Cilj umjetnika je predstavljanje vlastitih umjetničkih radova i promocija mladih umjetnika, privlačenje pažnje prolaznika, te pretvaranje Sarajeva u umjetničku sliku, a namjera organizatora je okupiti umjetnike iz cijele BiH, ali i iz susjedne Hrvatske i Srbije i kompletne regije.