magazin
306

Bh. reditelj Oggi Tomić dobio nagradu BAFTA: Ovo je za moj grad, moje Sarajevo

Piše: T. Sekulić
BH. reditelj i producent Oggi Tomić dobio je prestižnu nagradu BAFTA (Britanska akademija za film i televiziju) za film "U potrazi za porodicom". Tomić je osvojio i nagradu Best work koju dodjeljuje britanski Channel 4.

Tomić je nagradu BAFTA-e Scotland za svoj film, koji je premijerno prikazan na Sarajevskom filmskom festivalu, primio večeras na svečanosti u Glasgowu. Njegov film ocijenjen je najboljim u kategoriji filmova baziranih na istinitom događaju.

"Presretan sam! Ovo je za moj grad! Za moje Sarajevo", kazao je Tomić za Klix.ba.

Tim koji je radio na filmu "U potrazi za porodicom" čine Oggi Tomić, Chris Leslie i Garret Tankosić Kelly.

Ognjen Tomić je nekadašnji štićenik Doma za nezbrinutu djecu na Bjelavama, a danas britanski državljanin i uspješni filmski stvaralac. Njegov put od trnja do zvijezda nije bio nimalo lagan, ali je uspio.

Prije pet godina Oggi je krenuo u potragu za svojom porodicom. Priču o njemu i njegovom traganju za majkom, objavio je portal Klix.ba nakon čega je uspio naći porodicu.

Nakon nekoliko godina odlučio je svoj život ispričati široj publici i prikazati ga na filmskom platnu. Večeras je nagrađen, ne samo za film već i za svoj uspjeh u životu i za svaku uspješno pređenu prepreku.

Njegova dirljiva životna priča kao da je i pisana za filmski scenarij. Po rođenju je zbog zdravstvenih problema ostavljen u Domu za nezbrinutu djecu i s prognozama da će živjeti tek nekoliko mjeseci. No, danas, 28 godina kasnije, Oggi je živ, zdrav, sretno oženjen i vrlo uspješan u poslu kojim se bavi.

Štićenik doma je bio do 14. godine, kada odlazi u Veliku Britaniju. Zahvaljujući upornosti, volji i želji završava jedan od najprestižnijih fakulteta na svijetu i počinje uspješnu karijeru kao snimatelj, sineast i fotograf, a zatim počinje raditi i kao reditelj.