magazin
78

Beograd: Promovisana autobiografija Neleta Karajlića "Fajront u Sarajevu"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Promocija knjige "Fajront u Sarajevu" frontmena bivše sarajevske rock grupe "Zabranjeno pušenje" Neleta Karajlića, održana je večeras u srbijanskoj prijestolnici Beogradu.

Na večerašnjoj promociji je poručeno da je riječ o priči o odrastanju, sarajevskoj raji i jednoj od najoriginanijih ikona bivše Juge.

"I nakon hiljada koncerata, na stotine turneja i jednog srčanog udara, mnogobrojni poštovaoci lika, djela, glasa i stasa ovog jedinstvenog meteora na nebu jugoslovenskog rock and rolla najzad su dobili ono što su zaslužili”, objavio je izdavač Laguna ukazujući čitaocima da je pred njima neodoljivo ispričana priča o odrastanju, sazrijevanju i starenju u jednoj zemlji koja se krvavo raspala, a onda formirala slobodnu teritoriju u našim sjećanjima.

"Dr. Nele Karajlić je jedan od insajdera još neispričane priče o Jugoslaviji, koja je cijela igrala rock and roll, čak i u nedelji kad je otiš'o Hase i kada je crk'o maršal i kada nam se ženio Vukota", istakao je.

"Fajront u Sarajevu" je jedan od onih rock-koncerata na kojima je Karajlić sa sebe skinuo sve, bacio se među raju i ostavio na stejdžu i posljednju kap svog koševskog znoja, poručeno je na promociji knjige.

Govoreći o razlozima zašto je napisao knjigu, Nenad Janković, poznatiji kao Nele Karajlić rekao je da onaj koji misli da napiše autobiografiju treba to da učini onog trenutka kada ga život prvi put opeče i kada počne da misli.

"Nikad ništa teže nije bilo od pisanja, nema većeg ambisa od praznog lista papira koji moraš smisleno ispunit", naveo je on i dodao da je kasnije kada ga je pošlo pisanje osjetio je uzbuđenje slično onome dok je skakao po binama regiona.

Čitajući iz knjige samo ono što je lijepo o mjestu gdje je odrastao u Sarajevu, na Koševu, Karajlić je između ostalog rekao: "Čuje se tranzistor okačen o drvene škure na prozoru Rusmirove kuće, iz koje izlazi vapaj najvećeg pjevača sevdalinke u njenoj historiji koji pjeva Sejdefu majka buđaše, čuju se prvi udarci lopte na igralištu ispred moje zgrade koje se zvalo Vembli, čuju se prve psovke i svađa ko će igrat protiv koga…Čujem kako me zovu zviždukom iz filma 'Dobar, loš, zao'…"