magazin
0

Anonimni učitelj: Disneyjeve bajke promovišu seksizam i nasilje u porodici

Klix.ba
Najnoviji film koji izlazi iz Disneyjeve produkcije jeste igrana verzija "Ljepotice i zvijeri" sa Emmom Watson u glavnoj ulozi. Međutim, ponovo se u pitanje dovodi moralna poruka bajke.

U jednoj školi u SAD-u učitelj je u školske klupe uveo diskusiju upravo o ovoj bajci te izvukao poruku kako ona nosi poruku nasilja u porodici.

Lekcija ovog učitelja dostupna je sada svima putem interneta, a bazirana je na činjenici kako je Belle podvrgnuta zlostavljanju u vezi i kako je njeno jedino sredstvo borbe njena seksualnost.

"Zvijer ne zlostavlja Belle u fizičkom smislu, ali postoji konstantna prijetnja od toga. Film u suštini poručuje kako, ukoliko je žena lijepa i blage naravi ona takvog čovjeka može pretvoriti u nježnog", stoji u lekciji.

Drugim riječima, piše Independent, ispada kako je žena sama kriva ukoliko trpi zlostavljanje te kako se zvijer na kraju pretvara u zgodnog princa jer ružni ljudi ne zaslužuju i ne mogu biti sretni.

Školsku lekciju pod nazivom "Rasizam i seksizam u Disneyjevim djelima" objavio je nepoznati učitelj. Pored već navedene bajke, u lekciji se spominju i druge Disneyjeve junakinje kao što su Pepeljuga, Snjeguljica, Uspavana Ljepotica...

Kada je riječ o Snjeguljici, u školskoj lekciji piše kako je ona sigurna da će bogati i lijepi mladić doći po nju i spasiti je, dok joj u međuvremenu ne predstavlja problem obavljanje kućnih poslova.

Predsjednik Kampanje za realno obrazovanje Chris McGovern kazao je kako ovaj plan predstavlja podmukli i prikriveni napad na porodične vrijednosti i antičku mudrost koju nose bajke.

"Ovo je smišljena strategija kako bi se potrgale veze koje spajaju naše društvo. Bajke pomažu djeci da shvate svijet oko sebe, a pritom im ukazuju i na opasnosti. Poput većine umjetničkih, naročito književnih djela, Disneyjeve bajke koriste stereotipne likove kako bi predstavile vječitu borbu između dobra i zla", rekao je on.

Glasnogovornik kompanije Disney izjavio je kako su njihovi likovi, naročito princeze, omiljeni milionima djece i odraslih širom svijeta, ponajviše zbog njihovih vrlina i karakteristika kao što su odlučnost, odanost, dobrota, humor i hrabrost, koje zrače iz njih i definišu ih.