magazin
4

Angelina Jolie je hrabra? Da, ali je i naudila mnogim ženama

Klix.ba
Angelina Jolie (Foto: Klix.ba)
Angelina Jolie (Foto: Klix.ba)
Nakon što je holivudska diva Angelina Jolie prošle sedmice obznanila da je odrezala obje dojke kako bi smanjila rizik da oboli od raka, mnogi širom svijeta su joj čestitali na tome, ali i zamjerili na načinu na koji je opisala ono kroz šta je prošla i prolazi nakon mastektomije.

Opravdano ili ne, neki su je optužili da je načinom na koji je sve to prezentirala u javnosti ujedno željela usmjeriti svu pažnju na sebe. Drugi pak smatraju da je učinila nevjerovatno hrabar potez kada je odlučila sve to podijeliti s javnošću, pogotovo imajući u vidu da još uvijek nije sve gotovo. Naime, Jolie namjerava odstraniti i jajnike nakon što su joj ljekari kazali da ima 50 posto šanse da oboli od raka jajnika.

Uradila je to zbog svoje djece, kazala je Jolie, jer nije željela da pate kao i ona kada je izgubila majku zbog raka dojke. Angelinina majka je preminula u 56. godini života.

Međutim, možda je i najupečatljivija stvar koju je kazala to da se ne osjeća nimalo manje ženstvenom nakon što je odrezala dojke. Kazala je da je učinila nešto što je smatrala ispravnim, da je potpuno jaka i da to nimalo ne umanjuje njenu ženstvenost.

Jake riječi, ali one mogu itekako naštetiti milionima žena širom svijeta koje prolaze kroz isti operativni zahvat i mukotrpan oporavak nakon toga, piše Daily Mailova novinarka Amanda Platell, navodeći da je samo u Velikoj Britaniji takvih sa sličnim oboljenjima i operacijama 122.000 svake godine.

Za većinu žena, navodi Platell, takav zahvat upravo znači da ne doživljavaju više sebe kao ženu i da nemaju više taj osjećaj ženstvenosti, da se ne spominje užasan umor i iscrpljenost nakon operacije, kao teška depresija koja često uslijedi nakon radikalnih operacija.

No, to nije slučaj sa Angelinom, odnosno želi se predstaviti kako sve ide savršeno. Četiri dana nakon što je odrezala grudi javnosti je saopćeno kako se ona osjeća odlično te da sa mnogo energičnosti radi na svom novom filmskom projektu, dok joj šest drenova visi sa grudi, pričvršćenih elastičnim pojasom. Čak je putovala u pratnji ministra inozemnih poslova Velike Britanije Williama Haguea u Kongo kako bi istakli da se dešavaju sve učestalija silovanja u ratnim zonama.

Hrabrost ili obmana? Ako je Angelina htjela dati pošten primjer, ne bi se trebala ponašati poput Lare Croft. Trebala je usporiti, uzeti vremena da se oporavi i tek nakon nekoliko mjeseci vratiti se natrag standardnim obavezama.

To što je uradila implicira da se nakon tako teške operacije najnormalnije možete vratiti svojim redovnim obavezama i time je natovarila teret drugim ženama koje se fizički i psihički bore da se oporave nakon takve operacije koja vam mijenja život u potpunosti.

Umjesto saosjećanja i razumijevanja koje zaslužuju od šefova, kolega, prijatelje i porodice, postoji realna zabrinutost da se sada od svih žena očekuje da se dignu na noge već nakon nekoliko dana. Nema sumnje da je Angelina bila iskrena u privrženosti prema svojoj djeci, to je najbolja stvar koju je mogla učiniti u takvoj situaciji, ali je trebala priznati da je iskustvo bilo traumatično, uzeti nekoliko mjeseci i biti samo u ulozi majke. Ja bih joj se u tom slučaju divila još više, napisala je Amanda Platell za Daily Mail.