Problemi zbog ljubavi
5

Amerikanac uzeo ženino prezime pa mu suspendovali vozačku dozvolu

Klix.ba
Lazaro sa suprugom
Lazaro sa suprugom
Amerikanac Lazaro Sopena odlučio je prije dvije godine uzeti prezime svoje supruge na vjenčanju, ali se potom susreo sa neočekivanim problemima.

Investitor u nekretnine Lazaro Sopena je 2011. godine svoje prezime promijenio tako što je uzeo prezime svoje supruge Hanh Dinh, sa namjerom da njena vijetnamska porodica održi svoje prezime u SAD-u. Ubrzo nakon vjenčanja Lazaro Dinh je promijenio lične dokumente i bankovne kartice.

"Bio je to čin ljubavi, a odlučio sam se za to jer nisam bio posebno emocionalno vezan za svoje prezime", rekao je Dinh (40), koji je rođen na Kubi i došao u SAD kada mu je bilo 11 godina.

Njegova supruga Hanh Dinh (32) ima četiri sestre i došla je u SAD 1990. godine. Njena porodica je živjela u izbjegličkim kampovima i bili su odvojeni od oca sedam godina, prenose agencije. Lazaro je nakon vjenčanja u lokalnom uredu platio i naknadu od 20 dolara kako bi zamijenio i vozačku dozvolu, no nakon toga mu je nadležno tijelo suspendovalo istu tu vozačku dozvolu sa tvrdnjom da ju je dobio na prevaru.

"Postupak je bio jednostavan, nakon što su obavljene provjere rečeno mi je da uplatim 20 dolara i dobio sam novu vozačku dozvolu", pojasnio je Dinh. No, više od godinu poslije on je obaviješten da će mu vozačka biti suspendovana. U početku je mislio da se radi o nekoj greški, no na kraju je ipak donesena zvanična odluka kojom je Dinh ostao bez vozačke dozvole.

"Ne razumijem. Tretiraju me kao kriminalca, uprkos tome što nikada nisam napravio veći prekršaj tokom vožnje i što sam novu vozačku dobio na propisan način", dodao je Dinh, kojeg sada voze supruga i prijatelji. On će morati nastaviti svoju pravnu borbu kako bi dobio vozačku nazad, a za to je angažovao i advokata.