New York
7

Amerikanac s natpisom "Zaposlite me" na ulici traži posao

Klix.ba
Vincent Giordano
Vincent Giordano
Na prometnom uglu ulice u New Yorku stoji pedestdvogodišnjak s natpisom u rukama "Zaposlite me".

Do sada ga niko nije zaposlio, a ovo radi svakodnevno već mjesec dana. Ali Vincent Giordano ne odustaje. "Odlučan sam da ne završim u skloništima za beskućnike", rekao je za ABC News.

Obučen u odijelo i kravatu, Giordano u rukama drži kopije svog životopisa i daje ih svakome ko ih želi uzeti. "Nekada moraš pasti nisko da bi se opet digao do vrha", kaže Giordano.

Na listi se nalaze poslovi asistenta, uredski i poslovi kopir operatora.

Prolaznici ga podržavaju i dive mu se. Daju mi vizit kartice ili kažu kako će razgovarati sa svojim šefovima o njegovom eventualnom zaposlenju. Predao je 50 životopisa, pozvan je na pet intervjua, ali nije dobio posao.

Na ideju je došao kada je na televiziji vidio kako je jedan čovjek na taj način našao posao. "Majmun vidi, majmun uradi", rekao je Giordano.

Starije osobe imaju poteškoća u pronalasku posla. Procent nezaposlenih osoba starijih od 55 godina u New Yorku je 6,5 posto i jednom kada izgube posao potrebno je mnogo vremena da pronađu novi.

Giordano je jedno vrijeme radio kao vozač školskog autobusa, ali je shvatio da više voli poslove koji nisu rutinski. Prijavio se na listu nezaposlenih u agencijama za zapošljavanje, ali nije bilo posla za njega.