magazin
29

Američki psiholog o Hitleru 1943. godine: Surovi vođa rođen iz frustracija i kompleksa

Klix.ba
Američke službe 1943. godine angažirale su harvardskog psihologa, profesora Henry Murraya, da prouči ličnost Adolfa Hitlera, kako bi mogli predvidjeti njegovo ponašanje, javlja Business Insider.

Murray je napravio izvještaj od 229 strana, u kome je Hitlera opisao kao paranoidnu osobu "nesposobnu da ima normalne ljudske odnose."

"Nemoguće je nadati se bilo kakvoj milosti ili humanom tretmanu od njega", napisao je Murray.

Frustracije iz djetinjstva

Murray se dosta bazirao na Hitlerovo djetinjstvo, za koje je rekao da je bilo veoma frustrirajuće za Hitlera, te da je zbog njega morao da iskazuje dominaciju u svemu čega se latio.

Prema Murrayu, Hitler je patio od nesnošljivog osjećaja inferiornosti, koji je većinom proizilazio iz njegove male, krhke i bolešljive građe tokom djetinjstva.

Odbijao je da ide u školu jer se bojao da je bio slab učenik u poređenju sa drugom djecom iz razreda. Takođe nikad nije radio nikakav fizički posao, niti se bavio sportom, a u austrijskoj vojsci odbili su ga kao nesposobnog.

Sa svojim nesigurnostima Hitler se nosio obožavajući sirovu i fizičku snagu, nemilosrdnu dominaciju i vojna osvajanja. Za Hitlera su govorili i da je veliki mazohista, koji je ponižavao i zlostavljao svoje seksualne partnere.

Edipov kompleks

Murray dalje tvrdi da dosta Hitlerovog bijesa proizilazi iz neriješenog Edipovog kompleksa, koji podrazumijeva da muško dijete vidi oca kao konkurenciju, a svoju ljubav poklanja majci. Ovaj kompleks Hitler je razvio kada je slučajno vidio majku i oca u seksualnom odnosu, stoji u izvještaju.

Hitler je zavidio muževnosti svog oca i sanjao da ga ponizi, iako je prema njemu bio ponizan i pun poštovanja.

Stari seksualni partneri podijelili su sa Murrayom da Hitler nije mogao normalno izvršiti seksualni čin, što je rezultiralo u njegovoj želji za superiornošću. Hitler je imao više seksualnih partnera, ali se na kraju vjenčao sa dugogodišnjom ljubavnicom Evom Braun, tek nekoliko sati prije nego su oboje počinili samoubistvo.

Grižnja savjesti i besane noći

Čak i na vrhuncu svoje moći, Hitler je patio od čestih emotivnih kolapsa zbog grižnje savjesti. Murray navodi da je Hitler imao noćne more, te govori o njegovom ciklusu u kome su se smjenjivali melanholija, neodlučnost i inertnost, sa energetičnim periodima u kojima bi Hitler dobio dosta samopouzdanja. Ciklus koji Murray spominje dosta naliči stanje koje se danas u psihologiji naziva bipolarni poremećaj.

Još jedan kompleks Hitler je imao zbog toga što nije bio „čistokrvni Nijemac“, što je jako vrednovao. Hitler je poricao da je njegov otac rođen nezakonito, da je imao barem dva propala braka, da su njegovi djed i kum bili Jevreji, te da je jedna od njegovih sestara bila ljubavnica bogatog Jevreja.

Jevreji kao laka meta

Na mržnju prema Jevrejima, tvrdi Murray, Hitler se fokusirao jer su bili laka meta. Nisu pokazivali želju da uzvrate, nisu bili naoružani, te ih je Hitler mogao kriviti za apsolutno sve, uključujući katastrofalne efekte Versajskog sporazuma.

Antisemitske karikature su takođe povezivale Jevreje sa nekoliko stvari koje Hitler nije volio, kao što su: biznis, materijalizam, demokratija, kapitalizam i komunizam.

Prema Murrayovom izvještaju, Hitler je dobijao mnoge komplimente zbog svojih plavosivih očiju, iako su ih neki opisivali kao mrtve i bezlične. Bio je malo ispod prosjeka što se visine tiče i počinjao je da ćelavi, imao je tanke usne i lijepo oblikovane ruke.

Murray u izvještaju govori da je vođa nacista imao slab i vlažan stisak ruke, a izvori navode da se činio stidljiv ili promjenljivog raspoloženja kada se nalazio sa ljudima. Imao je nekoordinirane geste i bio jako izbirljiv u vezi hrane.