Veliki koncert u Afganistanu
0

FOTO / "Afganistanski Elvis" se muzikom bori protiv talibana

Sarajevo-x.com
Farhad Darya, muzičar poznat pod nadimkom Afganistanski Elvis, sinoć je održao spektakularan koncert u Lashkar Gahu u provinciji Helmand. Bio je to jedan od najvećih muzičkih događaja u Afganistanu, a podržale su ga i britanske trupe u tom dijelu, ističući kako koncert simbolizira poboljšanje sigurnosne situacije u zemlji.
Foto: AFP
Foto: AFP
Blizu 5.000 Afganistanaca pohrlilo je na stadion Karzai kako bi prisustvovali rijetkom, ali veličanstvenom spektaklu, kojeg je priredio muzičar iz Kabula.

Farhad Darya danas živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se smatra najvećom zvijezdom na Bliskom Istoku.

Karte za koncert bile su besplatne, a muzičkom spektaklu je navodno trebao prisustvovati i predsjednik Afganistana Hamid Karzai, međutim pozvan je na samit NATO-a u Lisabonu.

Glasnogovornik britanskih snaga u Helmandu istakao je da se takav koncert nikada ne bi desio pod režimom talibanaca koji mrze muziku.

Inače, koncert su osiguravali afganistanske nacionalne snage uz mali broj pripadnika britanski snaga.

"Činjenica da je ovaj događaj protekao bez incidenata pokazuje da je sigurnosna situacija u Lashkar Gahu bolja nego ikad", istakao je zapovjednik britanskih snaga u tom afganistanskom gradu, Dougie Graham, prenosi AP.

Foto: AFP
Foto: AFP
Načelnik policije u Lashkar Gahu, Kamullahdin Shizri, je također kazao da je bezbjednosna situacija na zavidnom nivou i da se nadaju da će u skorije vrijeme njihova provincija ugostiti još muzičkih zvijezda.