Jedina internet-sapunica na svijetu
0

15. Album

Klix.ba
Na kraju radne sedmice pročitajte novu epizodu Srca od sedre, jedine internet-sapunice na svijetu, koju samo za čitatelje portala Klix.ba prenosi Kiko Kovač...

Kada je započela nova epizoda, a ne ekranu vam sjedi dona Vukosava, pred sebe posadila Izabelu, a sve je milo gleda, što se ono kaže, ko svoju kost. Kako je došlo do toga da su se njih dvije spojile ja vam ne umijem reći.

Ne umijem reći, jer nisam vidio, a nisam vidio jer je ona moja svastika Solazur gledala Marabuntu. Sad vama možebit nije jasno kako sam ja i zašto nju pustio da na mom televizoru gleda šta je njoj volja. To će vam bit zbogradi ovog. Ona je bila nekad gledala po deset serija dnevno i nju ti familija spenga kod doktora. To je ovdje dijagnoza, a ne znam kako je kod nas. I doktor ti s njom u priču, red priče red tableta, dok ti ona ne obeća da će smanjit na jednu seriju dnevno. I evo ima dva mjeseca da se toga drži, al zato mi svi okolo pazimo da tu nešta ne ofalimo. Uglavnom sam vam ja moro odgledat cijelu Marabuntu, a već mi nije do nje, nekako mi je zaplet hafifan. Helem, Horhe Alehandro poklonio Marabunti vjerenički prsten, ali tijesan. Ona ga optuži da je to prsten namijenjen nekoj drugoj.

Na drugoj strani policija upada u stan velečasnog oca Anhelma s nalogom za pretres kompjutera, zbog sumnje na pedofiliju. Međutim, otac Anhelmo nema kompjuter. Al policija opet nađe u ormaru tri lutke na napuhavanje.

Za to vrijeme Don Karmelo uzeo časove golfa i vježba pored jezera, kad eto ti Dijega pred njega, traži od njega Esmeraldinu ruku, ali don Karmelo ni da čuje, jer je Dijego Kinez. Al možebit i zato što ga je prekinuo usred golfa.

Na drugoj strani Marabunta se u šopingu zaglavila u kabini za probu. A prodavačice neće da zovu vatrogasce dok Horhe Alehandro ne plati haljine na kojima je ona pokvarila rajsferšlus. Horhe Alehandro čučne i počne da plače.

Tamo gdje je onaj golf teren i jezero, Esmeralda i Dijego se voze u gondoli po jezeru. Kad su doveslali do sredine, pusti on ona vesla i prifati Esmeraldu, al ga taj čas strefi šlag i on joj se samo okelembesi u zagrljaju.

Za to vrijeme baki Izoldi ljekar otkrije da je alergična na sir. Ona ni da čuje da ga se odrekne, ali na kraju ipak pristane da jede samo rupe.

U međuvremenu, Marabunta i Horhe Alehandro izašli iz robne kuće i došli u luna-park. Marabunta sjedne na vrtešku ali se konjić pod njom izvali. Djeca oko vrteške, neka počnu da plaču, a neka je gledaju s mržnjom.

Tamo na jezeru hitna pomoć otkrila da Dijega nije strefila kap nego golf-loptica. Dobio potres mozga. Esmeralda kad to čuje, skoči s onog čamca i tu se vidi da voda u jezeru nije ništa duboka, a ona kroz onu vodu, pa pred don Karmela, i zaprijeti mu da će poreznoj policiji dati knjige koje krije u duplom dnu vodokotlića.

Tu se epizoda završi, malo se o njoj porazgovorimo, Solazur mi onda opegla neke košulje i uzme bacat iz frižidera čemu je prošo rok trajanja, jedva sam majonezu spasio, pa se fino pozdravimo i ja se vratim da vidim kako sam prošo na kladionici. I tu kako sam vidio ono čudo u ponudama, tako stisnem sendvič i sva me ona majoneza poštrca po košulji. Kud je nisam pustio da i nju nosi vrag. Nego sam se ja previše udaljio od glavne stvari. Prikučio sam se najbolje što se moglo na reprizu, pa umijem nastavit tamo odakle smo stali. Ako je ko zaboravio, da podsjetim i sebe i njega. Helem, Izabela se vratila sa snimanja onog filma, a dona Vukosava je dočeka i svrati u salon na kafu i liker od šipka. To je ko neka mahsuzija u tom kraju, ako nije neka najnovija izmišljotina.

U dona Vukosave oči od ljubavi podrosile, a sva se pretvorila u pihtiju. Govori ona Izabeli: Gledam te uz mog Andreja, zjenicu oka moga, pa vas vidim ko dva labuda, takvu ste mi u oku sliku sagradili. On već pristao momak, a i ti dorasla, pa mi se kroz glavu mota misao, mogli bi se mi još i orodit. Opet sebi kažem, deder Vukosava, prođi se ludih misli, a domalo opet mi na oči izađu ona dva labuda i mene đavo obuzme. Pa kažem sebi, idem ja popričat sa Izabelom, a kad vidim šta mlada misli, onda mi lako progovorit kod dona Ane... To sve ona njoj na španskom. E sad, tu ti se ja zadeveram, kako dona Vukosava zna španski. Al ne stignem se dobro ni zadeverat, a ona sama objasni, da je jezik naučila gledajući sapunice. Tu se meni objasni kako je u nje hacijenda namještena, da ne znaš da je pored Višegrada, bi ruku u vatru stavio da je pored Santa Fea.

A Izabela se postidila, došla crvena ko bulka, oborila oči, dok ti dona Vukosava ne otvori pred njom nekakve albume sa slikama. Stade ona listat slike i pokazivat ih Izabeli i nama, te tako i mi vidimo da je to album sa Andrejom. Majka ih sve poredala po redu, najprije Andrej dok je bio Andrehito, pa sve kako je rastao do pristalog momčeta. Izabela gleda, vidi se da joj nije mrsko, a gledamo i mi sa njom. Na jednoj slici Andrehito jaše na konju, na drugoj u kimonu, nema ni dvanest godina, a već nosi crni pojas, sad je li baš njegov ili je samo za slikanje svezan, to ja ne umijem kazat. Okrene dona Vukosava list, a Andrej porastao, dobija neku diplomu na pozornici, biće da je završio školu s odličnim, onda neke slike iz Italije, pored fontana i nekakvih kipova, pa onda u njegovoj radionici. Okreće dona Vukosava na jednu stranu, a Izabela vraća na drugu. Dok ne upita na kraju, a gdje su slike Andreja kad je bio beba. Tu dona Vukosava teško uzdahnu i odleti da joj ne pokipi kafa. A Izabela otvori opet album gdje je radionica i zagleda se u one slike.