lifestyle
17

Znate li koja je najčešća novogodišnja odluka?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Najčešća novogodišnja odluka, sudeći prema istraživanju sa Scranton univerziteta, je ona o gubljenju suvišnih kilograma.

Istraživanje sa Scranton univerziteta je pokazalo kako samo 8 posto ispitanika zapravo ispuni svoje zamisli i ostvari novogodišnje ciljeve.

"Toliko mnogo žena upadne u tu zamku da zimi broje kalorije, zaboravljaju kako su nam one, skupa sa kvalitetnom prehranom potrebne u zimskim mjesecima. Pored toga, često imamo običaj da si postavljamo nerealistične ciljeve koji čine da se osjećamo loše i budemo prestrogi prema sebi ako ih ne ispunimo. Svi mi imamo svoje uspone i padove, a nerealna i ekstremna očekivanja čine da se osjećamo još gore", pojašnjava Alexandra Jamieson, autorica knjige "Women, Food, and Desire".

I iako na prvu ove odluke ne uspiju, istraživanje je pokazalo kako 46 posto ispitanika svoje ciljeve ostvari do ljeta, u prvih šest mjeseci godine.

Stručnjaci navode kako je jako bitno da se, umjesto na veličinu hlača, fokusiramo na to kako se osjećamo u vlastitom tijelu.

"Važno je da se osjećamo bolje, da imamo više energije, samopozdanja i snage", kaže Jamieson.

Ona je mišljenja kako to možemo postići na način da, umjesto da se fokusiramo na stvari koje moramo raditi "manje" u narednoj godini, fokusiramo na stvari koje moramo raditi "više.

"Primjerice, umjesto da si govorite kako morate manje jesti, trošiti ili imati manje kilograma, fokusirajte se na to kako morate više spavati, jesti više zdrave hrane, više vježbati itd. Mnogi od nas imaju tendenciju da jedu više u trenucima u kojima su usamljeni, tužni li depresivni, pa u tim momentima traže utjehu u hrani. Dizajnirajte svoj život na način da budete zadovoljniji, okupite oko sebe pozitivne ljude, pronađite snagu u sebi i stvarima koje vas ispunjavaju i neka fokus bude na tome", poručuje Jamieson.