lifestyle
0

Zgodne žene su diskriminirane u "muškim" poslovima

Sarajevo-x.com
Previše dobro izgledate da biste bile inžinjer ili čuvar u zatvoru? Dobar izgled nije prednost ženama koje žele raditi "muški" posao, objavljeno je u istraživanju Poslovne škole u Coloradu.

Zgodne žene izložene su diskriminaciji kada se prijavljuju za poslove u kojima se izgled ne smatra važnim, kao što je pozicija direktora finansija, inžinjera ili građevinara.

Diskriminirane su i u kategorijama kao što je direktor za sigurnost, prodavač alata, čuvar zatvora i vozač kamiona.

"Ako želite dobiti posao u ovim profesijama, ljepota i privlačnost vam mogu samo odmoći", rekla je direktorica istraživanja Stefanie Johnson u izjavi za "Reuters", dodajući da zgodne žene obično rade na recepciji ili kao sekretarice.

"U svakoj vrsti posla više se traže zgodne žene, mada to nije slučaj s muškarcima. To pokazuje da i dalje imamo dvostruke standarde kada je u pitanju spol".

Učesnici istraživanja u studiji objavljenoj u magazinu "Socijalna psihologija" dobili su listu poslova i 55 slika žena i muškaraca koju su oni trebali rasporediti po tome koliko koja odgovara kojoj poziciji.

Iako su zgodne žene isključene iz određenih poslova, istraživači su saznali da zgodni muškarci nisu bili žrtva tih predrasuda.

Johnson je izjavila da lijepi ljudi i dalje imaju određene prednosti kada je u pitanju borba za radno mjesto.