Istraživanje
0

Ženski dodir je dovoljan da se muškarac osjeća sigurnije

Sarajevo-x.com
Ženski dodir je sve što je potrebno kako bi se muškarci osjećali sigurnije i kako bi imali snage da preuzmu rizik, tvrde američki naučnici.

Naučnici tvrde da je dovoljan samo jedan ženski dodir, pa makar i tapkanje po ramenu, kako bi se muškarci odlučili da preuzmu rizik, ulože novac i zaborave na opreznost.

Istraživanje je pokazalo je muškarcu da bi se odlučio da uloži novac ili zaradi više dovoljno samo da razgovara sa ženom, a na to ga može potaknuti i tek blagi stisak ruke. No, taj efekat nestaje ako ga muškarac potapše po leđima.

Naime, volonteri koji su učestvovali u istraživanju imali su zadatak da se međusobno dodiruju po ramenu, leđima ili pak da srdačno jedni drugima stišću ruku, no drugi fizički kontakt nije bio dozvoljen. Nakon toga volonteri su odgovarali na pitanja koliko su se osjećali sugurnima.

"Sudionici koji su razgovarali sa ženama ili koje je doticala neka žena osjećali su se sigurnije i preuzeli su veći rizik od onih ostalih. Efekat je bio jači kada ih žena dotakne po leđima nego kada im stisne ruku", kazao je Jonathan Levav profesor na Univerzitetu Columbia u New Yorku koji je vodio istraživanje, prenos Daily Express.

Levav je dodao i to da osjećaj sigurnosti nestaje kada muškarce dotakne drugi muškarac.