Slobodno se oblačite ženstvenije
0

Žene koje na poslu nose suknje su uspješnije

Sarajevo-x.com
Ako želite ostaviti dobar prvi dojam na radnom mjestu nosite suknje, kaže najnovije istraživanje.

Žene koje nose suknje na poslu imaju veće šanse za uspjeh na radnom mjestu jer ih kolege i poslodavci smatraju pouzdanijim, a to im u konačnici donosi veću platu i napredak.

Profesorica Karen Pine, koja je predvodila istraživanje na Univerzitetu Hertfordshire kaže da su rezultati ovog istraživanja u suprotnosti s prethodnim, koji su tvrdili da se žene trebaju oblačiti kao muškarci ako žele ostvariti uspjeh u poslu.

300 ljudi je zamoljeno da na osnovu fotografija žena u hlačama i suknjama daju brzu ocjenu, a većina žene koje su nosile suknje ocjenila kao pozitivnije.

"Iako se formira brzo, prvi dojam je obično tačan", kaže Pine, te dodaje da ono što nosimo govori o nama. "Ispravan odabir garderobe bi mogao biti ključan za poslovni uspjeh", ističe ona.

Rezultati ovog istraživanja su ujedno i ohrabrujući za pripadnice ljepšeg spola jer se mogu oblačiti ženstvenije bez straha da ih radno okruženje se neće uzimati zaozbiljno. No, Pine upozorava:

"Budite pažljive kada je pitanju dubina dekoltea i suknje kako ne biste otišli predaleko. Provokativna odjeća pokazatelj je neprofesionalnog odnosa".