Istraživanje
0

Žene i dalje obavljaju najveći dio kućanskih poslova

Sarajevo-x.com
Istraživanje koje je obavila osiguravajuća kuća Aviva u Britaniji ispitala je 2.000 parova o njihovim navikama kada su u pitanju kućni poslovi. Žene obavljaju najveći dio kućnih poslova, što iznosi otprilike 10 sati sedmično, a kada dođu djeca, broj sati se poveća na 16. Ova vijest je iznenađenje svim muškarcima modernog doba koji tvrde da obavljaju svoj dio posla u kući.

Žene još uvijek najviše kuhaju i čiste po kući, u prosjeku 85 minuta dnevno, dok muškarci tome posvete 57 minuta. Tokom godine, žene izgube tri sedmice svog života na kućne poslove, dok njihovi partneri ne odvajaju toliko.

Kada par dobije djecu, žene provedu 16 sati sedmično spremajući po kući, a njihovi partneri oko 11,5 sati sedmično. Iako muškarci modernog doba mnogo više učestvuju u obavljanju kućnih poslova i danas je većina njihovih poslova vezana za garažu, iznošenje smeća i baštu.

Većina ispitanica su zaposlene ili rade pola radnog vremena. Otkriveno je da žene kuhaju 105 minuta sedmično, 77 minuta peru veš i peglaju, a 68 minuta generalno sređuju kuću. Jedini poslovi koje muškarci rade više od žena jesu čišćenju auta i baštovansto u kojim provedu 10 minuta više.

Iz osiguravajuće kuće su izdali saopštenje u kojem se navodi da oni razumiju da je balansiranje kućnih poslova veliki izazov.

"Možda je neizbježno da jedna osoba radi više nego druga, ali to nije nužno ružna stvar ukoliko partner preuzme neke druge odgovornosti. U životu se radi o balansiranju i nekim parovima to uspijeva, nekim ne. Komunikacija je ključna kada se radi o podijeli poslova u kući", rekla je šefica jednog odijeljenja u Aviva kompaniji, Louise Colley.