Ljubav jača od politike
0

Žena spaja usamljene Južnokoreance i lijepe, izbjegle Sjevernokorejke

Sarajevo-x.com
Choi Young-Hee
Choi Young-Hee
Među Koreancima postoji stara izreka koja kaže da su Južnokoreanci zgodni, a Sjevernokorejke lijepe. Upravo tu rečenicu dobro je unovčila Choi Young-Hee. Naime, ona se bavi provodadžisanjem. Usamljene Južnokoreance spaja sa Sjevernokorejkama koje su pobjegle iz svoje zemlje.

S obzirom na iznimno napetu situaciju koja vlada na Korejskom poluotoku, niko ne bi mogao ni pomisliti da bi Young-Heeina agencija za spajanje usamljenih srca mogla dobro raditi.

No, ona je vjerovala, rizikovala i profitirala.

Agenciju je otvorila prije pet godina i do sada zahavlajujući njoj sklopljeno je 500 brakova, a samo tri para su se razvela.

Kako je istakla za CNN, uspješnost njenog posla dokazuje da za tenzije na poluotoku nisu krivi ljudi, već politika.

Južnokoreac Choi Hyung-Min je upravo zahvaljujući agenciji za spajanje usamljenih srca pronašao svoju veliku ljubav, Sjevernokorejku koja nije željela otkriti svoje ime iz straha da bi njena porodica koja i danas živi u Sjevernoj Koreji mogla biti ugrožena time.

"Zaista se nadam da će doći do ujedinjenja", kazala je Sjevernokorejka, dodavši da je njen brak dokaz da postoji nada za mir na poluotoku.

"Stalno pričamo o tome, o odlasku u njen rodni grad nakon ujedinjenja", rekao je Choi Hyung-Min, koji nikada nije upoznao porodicu svoje supruge.

Ovaj par je samo jedan od mnogi koje je Choi Young-Hee spojila. Ističe kako žene iz Sjeverne Koreje žele stabilnost koju Južnokoreanci nude, a oni pak traže tradcionalnu ženu koja će u tom duhu i odgajati njihovu djecu.

Inače, i Choi Young-Hee je iz Sjeverne Koreje. Prije deset godina pobjegla je u Kinu sa svojom 11-godišnjom kćerkom, a nakon toga su njih dvije preselile u Južnu Koreju.

Našavši se u novoj zemlju i bez ičije podrške odlučila je da radi ono što najbolje zna. Bila je svjesna toga šta žele Južnokoreanci, a šta Sjevernokorejke, te je otvorila agenciju za spajanje usamljenih srca.

"Kažu da ako vjenčaš tri para ideš u raj. Ja sam sebi rezervisala mjesto", kazala je kroz smijeh, prenio je CNN.