lifestyle
1

Želite privući muškarca? Obucite crvenu odjeću

Klix.ba
Oblačenje odjeće u bojama čini žene pristupačnijim i privlačnijim muškarcima, navodi se u novoj studiji. Ukoliko želite da ga zavedete i da osjeti "leptiriće u stomaku", obucite crvenu haljinu.

Neki kažu da su i muškarci u crvenoj odjeći prvlačni ženama, no ipak taj efekat nije toliko snažan, kao u slučaju žena.

Psiholozi na Wuhan Univerzitetu u Kini pokazali su 32 fotografije žena i muškaraca heteroseksualnim studentima koji su trebali ocijeniti koliko su im privlačni/e. Osobe na fotografijama su nosile plavo, bijelo ili crveno.

Muški studenti su ocijenili da su ima naprivlačnije bile žene koje nose crvenu boju, te su im one izgledale kao natoplije i izuzetno kompetentne osobe.

No, i za to ima objašnjenje. Naučnici sa Univerziteta British Columbia u Kanadi tvrde kako žene nose crvenu ili roza boju kada ovuliraju. Tada su najoplodnije i trude se privuću muškarca. Također, crvena boja je povezana sa romansom, strašću, požudom i plodnošću već stotinama godina unazad. Druga istraživanja pak govore kako žena u crvenom poručuje muškarcu da ima "veće šanse za seksualni odnos".

No, ipak ne treba pretjerivati. Previše crvene boje može otjerati muškarce. Studija je otkriala da muškarci mogu pomisliti da su žene koje prečesto nose crvenu boju i u prevelikom omjeru agresivne, jer crvena boja u prirodi se odnosi na agresivnost.

U istraživanju kineskog univerziteta učestvovalo je 280 studenata.