Model življenja iz budućnosti
0

Zelena barka plutajući dom za 10.000 ljudi

Sarajevo-x.com
Ruski arhitekt Alexander Remizov smatra da bi plutajuća zgrada u kojoj može živjeti 10.000 osoba mogla biti model življenja u budućnosti. Remizov je svoj prototip nazvao "Barka", javlja CNN.

Ruski arhitekt smatra da bi "Barka" napravljena od drveta, čelika i snažne ETFE plastike, mogla biti prilagođena svim okruženjima, a mogla bi biti iskorištena za različite potrebe, uključujući i smještaj u hitnim slučajevima te kao hotel. Remizov tvrdi da struktura omogućava brzu konstrukciju objekta, a može čak i plutati.

Ruski arhitekt je nakon magistriranja na temu naselja koja ne zagađuju okolinu odlučio nastaviti raditi na istom polju sa svojom kompanijom Remistudio te napraviti modernu zgradu koja će biti u harmoniji sa okolinom.

Rješenju problema napajanja objekta strujom riješio je sa kolegom Lev Britvinom. U centra zgrade postavljen je generator električne energije koji koristi snagu vjetra, a objekat je sa vanjske strane obložen solarnim pločama. Ako bi zgrada bila postavljena na vodi, Remiziv kaže da bi koristio termalnu energiju vode.

Iako je još uvijek riječ o prototipu Remizov vjeruje da bi "Barka" mogla biti korištena za različiti namjene, od apartmana, kancelarija do hotela, a mogla bi smjestiti od 50 do 10.000 osoba.