Zdravlje
0

Žvakanje gumenih bombona dobro za zube

Sarajevo-x.com
Gumene bombone bi mogle biti pretvorene u svojevrsno "oružje" za borbu protiv propadanja zuba.

Dječijim omiljenim medvjedićima za žvakanje trebalo bi dodati prirodni zaslađivač xylitol koji smanjuje broj određenih bakterija u ustima.

Time bi konzumiranje četiri takve "modificirane" gumene bombone tri puta dnevno, šest dana u sedmici prouzrokovalo značajno manji broj pojava streptokoka, pokazalo je istraživanje američkih naučnika.

Na Univerzitetu u Washingtonu utvrdili su da bi distribucija zaslađivača xylitola u gumenim bombonama među djecom školskog uzrasta mogla imati značajan utjecaj na smanjivanje raspadanja njihovih zuba.

U magazinu BMC Oral Health oni su istakli da su slatkiši kao što su gumeni medvjedići mnogo manje opasni za dječije zube od guma za žvakanje, iako neke žvakaće gume sadrže xylitol.

Istraživači će nastaviti sa testiranjem ovih supstanci kako bi utvrdili da li smanjeni broj bakterija vodi do smanjenog intenziteta propadanja zuba.

Ako se ovo mišljenje potvrdi kroz testiranja, program uvođenja gumenih bombona u dječiju prehranu moći će se implementirati u školama i klinikama, tvrde naučnici. Ipak priznaju da će to biti zahtjevan zadatak i da će mu trebati biti posvećeni svi učitelji, roditelji i vlasti.