SZO
0

Zračenje iz mobitela uzrokuje rak

SRNA
Zračenje koje prouzrokuje mobilni telefon može izazvati rak, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je ovu radijaciju uvrstila u rang sa olovom, hloroformom i automobilskim izduvnim gasovima.

Tim od 31 naučnika iz 14 zemalja došao je do ovakvog zaključka, dodajući da još nema dovoljno dugotrajnih studija da bi rizik mogao biti sa sigurnošću procijenjen, prenosi CNN.

"Najveći problem koji imamo je što kod većine spoljnih faktora izloženost mora trajati nekoliko decenija prije nego što vidimo posljedice", rekao je Keith Black, šef neurologije u Bolnici "Cedars-Sinai " u Los Angelesu.

Tip zračenja kojeg proizvode mobiteli slična je mikrovalnim pećnicama. 

"Mikrovalna radijacija, najjednostavnije rečeno, radi mozgu isto što se hrani događa u mikrovalnoj pećnici - lagano ga kuva. Stoga osim rizika od raka može postojati cijeli niz drugih nuspojava, poput uticaja na pamćenje", tvrdi Black. 

Doktor Henry Lai, bioinženjer na Univerzitetu u Washingtonu koji već 30 godina proučava radijaciju,  kaže da se rak na mozgu razvija duži period, te da je dobro na vrijeme upozoriti javnost da bi dugotrajno izlaganje radijaciji iz mobitela moglo biti štetno. 

On je istakao da su u najvećoj opasnosti osobe koje više od 10 godina koriste mobilne telefone, kao i djeca, čije su kosti lobanje tanje pa radijacija može prodrijeti dublje u mozak.