Podaci UN-a
0

Žene zbog stresa sve češće uzimaju tablete za smirenje

Klix.ba
Milioni žena, koje su svakodnevno pod stresom, redovno odlaze kod lječnika po recepte kako bi mogle uzimati tablete za smirenje, koje im pomažu da se nose sa svakim novim napornim danom.

Istraživanje, koje su sprovele Ujedinjene nacije, je pokazalo da sve više žena, u odnosu na muškarce, radije uzimaju tablete koje im propiše njihov ljekar, nego ilegalne droge poput marihuane, što češće rade muškarci.

Glavni razlog zbog kojeg žene rade ovakvo nešto je to što im tablete pomažu da se lakše nose sa pritiscima u životu, uključujući brigu o djeci, svakodnevne poslovne obaveze i trku za novcem.

Izvještaj UN-a je pokazao da 4,2 posto žena u Evropi zloupotrebljava sredstva za smirenje, dok je 1,6 posto onih koje konzumiraju marihuanu.

U izvještaju se također navodi da se neke od tih tableta, koje se dobiju na recept, sve više koriste u kombinaciji s drugim ilegalnim supstancama da bi se poboljšao njihov učinak, prenosi Daily Mail.

Inače, kanabis kao alternativni "lijek" u svijetu koristi oko 224 miliona stanovnika. Prema posljednjem istraživanju UN-a o upotrebi ilegalnih droga, objavljenom 2010. godine, 230 miliona stanovnika u svijetu koristi neku od ilegalnih droga.