Istraživanje
0

Žene s tijelom u obliku jabuke imaju bolje pamćenje

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Oblik ženskog tijela ima veliki utjecaj na pamćenje žena, tvrde američki naučnici. Naime, istraživanje je potvrdilo da "jabukaste" žene bolje pamte, nego one koje imaju tijelo u obliku kruške.

Ženama koje imaju tijelo u obliku jabuke masnoće se nakupljaju oko struka, dok se kod žena čija je figura u obliku kruške salo skuplja na bokovima. Masne nakupine koncentrisane na trbuhu (oblik jabuke) povećavaju rizik od raka, dijabetesa i bolesti srca. Upravo te masne stanice štite mozak, tvrde naučnici u istraživanju objavljenom u žurnalu „American Geriatrics Society“, prenosi BBC.

Do ovakog zapanjujućeg saznjanja došli su naučnici sa Northwestern Medicinea koji ističu da salo luči više estrogena, hormona za koji se vjeruje da štiti mozak. Inače, nivo estrogena opada nakon menopauze.

U istraživanju je učestvovalo 8,745 žena u dobi od 65 do 79 godina. One su radile test pamćenja na osnovu kojeg je procjenjivana njihova funkcija mozga. Također, mjeren je indeks njihove tjelesne mase, koji je pokazao da je više od dvije trećine ispitanica bilo pretilo.

Studija je pokazala da žene sa kruškastim oblikom tijela (manji struk veći bokovi) bilježe lošije rezultate na testovima pamćenja.

Na osnovu toga naučnici su zaključili da postoji povezanost između pamćenja i dijela tijela na kojem se masnoća nakuplja.

Inače, naučnici su još ranije upozorili na to da različite vrste masti luče različite hormone koji imaju drugačiji utjecaj na zdravlje.

"Moramo istražiti da li je jedna vrsta masnoća štetnija od neke druge i kako to utječe na funkciju mozga. Masno tkivo može doprinijeti stvaranju naslaga povezanih s Alzheimerovom bolešću ili prekida dotoka krvi u mozak“, kazala je Diana Kerwin, voditeljica studije.

Naučnici su napomenuli kako se pamćenje pogoršava u starijoj dobi, pogotovo ako je osoba teža, te su istakli da je neophodno brinuti o težini, s obzirom da su pretile osobe podložnije obolijevanju od raka, srčanih bolesti i dijabetesa.