Naučnici potvrdili
0

Žene mogu podnijeti više boli od muškaraca

Sarajevo-x.com
Žene duže imaju hronične bolove koji su jači i češći nego kod muškaraca, tvrde psiholozi. Žene su u stanju trpjeti nekoliko bolnih stanja odjednom, piše "Daily Mail".

"Hronični bolovi pogađaju veći broj žena nego muškaraca širom svijeta. Moramo ohrabriti žene da se više brinu o sebi i da se ukloni stigma ovog problema", tvrdi psihologinja Jennifer Kelly.

Dr. Kelly iz Centra za medicinu u Atalanti rekla je da žene osjećaju više boli nego muškarci zbog njihovog jačeg emocionalnog odgovora na bol. Bol se smatra hroničnom kada traje više od šest mjeseci, a više nema opcija liječenja. Smatra se da su za jaču bol kod žena krivi hormoni i disbalans estrogena.

"Percepcija boli varira prema menstrualnom ciklusu kod žena koje pate od hroničnih bolova. Naprimjer, bolovi u vilici najjači su u vremenu koje prethodi ciklusu. Muškarci se skoncentrišu na osjećaj fizičke boli, dok se žene skoncentrišu na emocionalni aspekt, zbog čega osjećaju više boli. Žene vežu negativne emocije uz bol i time pogoršavaju svoje stanje“, dodala je dr. Kelly.

Ako žene bol mogu vidjeti kao nešto na čemu se može raditi, onda će moći promijeniti puno stvari u svom životu nabolje i samim tim postati funkcionalnije.