Zdravlje
10

Žene koje rade noćnu smjenu imaju veći rizik od raka dojke

Klix.ba
Naučnici su upozorili da žene koje rade noćne smjene imaju veći rizik da dobiju rak dojke. Prema njihovom istraživanju, taj rizik je povećan za 40 posto.

Žene, koje tokom dužeg perioda sedmično rade više od dvije noćne smjene, imaju skoro dva puta veći rizik da obole od ove bolesti nego one koje rade dnevne smjene.

Eksperti vjeruju da hormon koji ima potencijal za suzbijanje tumora može biti poremećen zbog konstantne izloženosti svjetlu za vrijeme noćnih sati. Postoji mnogo dokaza da noćne smjene povećavaju rizik od raka dojke zbog poremećaja proizvodnje hormona u tijelu.

U posljednjem istraživanju, koje je urađeo u Danskoj, je učestvovalo više od 18.500 žena, koje su radile u danskoj armiji između 1964. i 1999. godine. Istraživači su uspjeli stupiti u kontakt sa 210 žena od njih 218 koje su imale rak dojke između 1990. i 2003. godine, a koje su bile žive 2005. godine.

One su upoređene sa 899 drugih žena istih godina koje su također služile u danskoj armiji, ali koje nisu bolovale od raka dojke. Žene su morale popuniti detaljnu anketu u kojoj su se nalazila pitanja o načinu rada, korištenju tableta, izlaganju sunčevoj svjetlosti i da li se smatraju jutarnjim ili noćnim tipovima osobe, prenosi Daily Mail.

Rad u noćnoj smjeni je povezan sa povećanjem rizika dobijanja raka dojke od 40 posto, a žene koje su duži period radile noćnu smjenu najmanje tri puta sedmično, su imale dva puta veći rizik od obolijevanja od onih koje nisu radile toliko noćnih smjena. Žene koje su sebe smatrale jutarnjim tipovima osoba, a koje su radile noćne smjene, su imale četiri puta veći rizik za dobijanje raka dojke.

Istraživač Johnni Hansen smatra da ovi rezultati pokazuju da su dvije noćne smjene sedmično u toku dužeg perioda dovoljne da se poremete tjelesni ritam i proizvodnja hormona.