Zdravlje
2

Žene koje predugo sjede imaju veći rizik od tumora, vježbanje ne pomaže

Klix.ba
Žene u srednjim godinama koje većinu dana provode sjedeći imaju veći rizik od srčanih bolesti, bez obzira na to koliko vježbaju, pokazala je nova studija.

Studija američkih naučnika pokazala je da žene koje zbog posla moraju sjediti gotovo cijeli dan imaju veći rizik ne samo da obole od srčanih bolesti već i da dobiju tumor.

Naime, riječ je o jednom od najvećih istraživanja ovakve vrste u kojem je učestvovalo čak 93.000 osoba. Utvrđeno je da žene koje provode više od 11 sati dnevno sjedeći imaju 12 posto veći rizik od preuranjene smrti, a češće se suočavaju s bolestima srca, kardiovaskularnim bolestima ili tumorom.

Dr. Rebecca Seguin, sa Univerziteta Cornell u New Yorku, istakla je da fizička aktivnost ne pomaže mnogo osobama koje većinu dana provode sjedeći u kancelarijama.

Ona je objasnila da žene počinju gubiti mišićnu masu u 35 godini, a taj se proces ubrzava ulaskom u menopauzu. Vježbanje pomaže da se brzina tog procesa umanji, no istraživanja pokazuju da je mnogo bitnije svakodnevno se kretati i izbjegavati predugo mirovanje na jednom mjestu u sjedećem položaju.

"Žene moraju pronaći način da ostanu fizički što aktivnije. Dok su u uredu trebaju češće ustajati sa stolice i šetati po kancelariji, a od posla do kuće šetati", istakla je Seguin, objavio je Daily Mail.