Jedna čašica, ne više
5

Žene koje piju alkohol bit će zdravije u starosti

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Žene koje uživaju u čašici alkohola tokom večernjih sati imaju više šanse da budu zdravije kako budu starile, pokazalo je istraživanje.

Čašica alkohola može biti i pivo ili vino, piše medicinski magazin PLoS. U istraživanju je učestvovalo 14.000 žena, a pokazalo se da će žene koje umjereno konzumiraju alkohol zdravije dočekati 70 godina starosti, nego one koje piju previše ili nikako.

Također, kaže se kako je bolje da se koja čašica popije tokom sedmice, nego da se to odgodi i pije samo za vikend.

Žene koje piju češće manje količine alkohola bolje će proći od onih koje piju povremeno.

U poređenju sa onima koje ne piju, žene u srednjim 50-tim koje su pile jedno ili dva pića dnevno su imale veću šansu za 28 posto za ono što su američki naučnici nazvali "uspješno starenje". To znači da imaju više šanse da izbjegnu bolesti poput raka, šećerne bolesti u svojim 70-tim.

Žene koje piju pet do sedam pića sedmično imaju dobre šanse da ih zdravlje posluži. Međutim, stručnjaci još uvijek nisu sigurni da li je stvar sdamo u alkoholu ili se desilo da se kod ovih žene cjelokupan način života poklopio.

Istraživanja su inače pokazala da alkohol smanjuje visinu holesterola, upale, te druge štetne procese u tijelu.

"Treba biti oprezan sa ovim, jer konzumiranje alkohola u većim količinama također jako šteti zdravlju. Pijenje previše alkohola oštećuje srčani mišić, uzrokuje moždani udar, te povisuje krvni pritisak. Ukoliko već ne pijete alkoho, sasvim sigurno je da s tim ne trebate početi naglo. Jasno je i da ima puno boljih načina da sačuvate svoje zdravlje, kao što su uravnotežena prehrana, bavljenje sportom i ne konzumiranje cigareta", rekla je Natasha Stewart, iz britanske Fondacije za srce.