Zdravlje
26

Žene koje često drže dijete sklonije su debljanju u trudnoći

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Neke žene nikako da se otrgnu iz kandži dijeta, posebno onih jo-jo dijeta gdje tijelo u većini slučajeva vrati izgubljenu težinu. Dijete utječu na mnogo stvari pa čak i na težinu koju dobijate u trudnoći. Studije pokazuju da su žene koje su često držale dijetu, u trudnoći dobile prekomjernu težinu.

Istraživanje Univerziteta Sjeverna Karolina u SAD-u ispitalo je 1.200 žena o njhovim dijetama, težini i debljanju tokom trudnoće.

Ispostavilo se da su žene koje su držale dijete, bez obzira na njihovu težinu prije trudnoće, uglavnom u trudnoći dobile previše kilograma. Izuzetak čine žene koje su prije trudnoće bile neuhranjene.

Žene koje su zbog dijeta bile neuhranjene nisu dobile dovoljno težine za razliku od prirodno neuhranjenih žena.

Gojaznost je i u Velikoj Britaniji sve veći problem, posebno trudnicama.

Anna Maria Siega-Riz, koautorica studije, kaže da je važno da se ženama sa historijom nezdrave ishrane dodatno pruži podrška kako bi postigle zdravu težinu za vrijeme trudnoće.

Ona naglašava da se gojazne žene suočavaju sa mnogim komplikacijama u trudnoći, a to se održava i na njihove bebe. Višak tjelesne težine povećava rizik za carski rez, kraće trajanje dojenja i teži gubitak težine nakon poroda.

Također, bebe gojaznih žena se suočavaju s rizikom da budu rođene prije vremena i pothranjene.

Neka istraživanja pokazuju da višak tjelesne težine tokom trudnoće također može doživotno utjecati na zdravlje majke i bebe. Bebe pretilih majki mogu imati problema s visokim krvnim pritiskom, srčanim problemima i dijabetesom.

S obzirom na to da gojaznost počinje u utrobi, imaju i veći rizik da u dobi od sedam godina dobiju višak kilograma.

Također, gojaznost tokom trudnoće majkama može izazvati promjene u dojkama koje povećavaju osjetljivost na rak dojke u kasnijem periodu života.