Univerzitet Loughborough
0

Ženama treba 20 minuta više sna nego muškarcima

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dugo vremena se vodila polemika oko toga da li je muškarcima ili ženama potrebno više sna. Jime Horne, jedan od vodećih stručnjaka za spavanje u Velikoj Britaniji, tvrdi da je raspravama došao kraj i da je pronašao odgovor na ovo pitanje. Žene trebaju 20 minuta više sna nego muškarci, kaže on.

"Jedna od najvažnijih funkcija sna jeste da nam se mozak odmori. Dok spavamo, dio mozga zadužen za pamćenje informacija, miruje i obnavlja se", rekao je dirketor Istraživačkog centra za spavanje na Univerzitetu Loughborough prof. Jime Horne.

Žene obavljaju više zadataka u isto vrijeme i zbog toga imaju veću potrebu za kvalitetnim i solidnim snom nego muškarci. Ženski mozak je kompleksniji i drugačiji od muškog mozga.

Profesor Horne tvrdi da bi različite potrebe u spavanju mogle da objasne zašto muški mozak stari brže od ženskog.

"Žena od 75 godina ima mozak koji odgovara 70-godišnjem muškarcu", kaže profesor za Daily Mail.

Prosječni odrasli čovjek treba između šest i osam sati sna tokom noći.

Međutim, individualne potrebe se znatno razlikuju. Nekim ljudima je šest sati sasvim dovoljno, dok drugima nije.

Iako bi pripadnice ljepšeg spola trebale duže spavati u praksi nije tako. Studija naučnika iz SAD-a nalazi da žene dobivaju mnogo manje sna od muškaraca.

Između ostalog one imaju mnogo lakši san i brže se uznemire tokom noći.

Najbolji san je takozvani duboki san koji se javlja ranije tokom noći. Što dublje zalazimo u noć, san postaje lakši i ljudi su osjetljiviji na zvukove. Žene su posebno osjetljive na zvukove, posebno na one koji imaju emotivno značenje.

Prema ovoj studiji ženski san ugrožavaju partneri u bračnom krevetu. Tako je 18 posto žena reklo da pet noći u sedmici loše spava, dok je takvih muškaraca samo osam posto.