Istraživanje
0

Želite smršati? Jedite iz crvenog tanjira

Sarajevo-x.com
Švicarski i njemački istraživači vršili su istraživanje o gojaznosti i došli do zaključka da će gojazne osobe, ukoliko jedu iz crvenih tanjira, smanjiti unos hrane za 40 posto. Naučnici tvrde da crveni tanjiri smanjuju apetit, prenosi Daily Mail.

Ukoliko pijete gazirane sokove i želite da se riješite te navike, onda trebate piti iz crvenih čaša jer ćete smanjiti unos nezdravih pića. Istraživači tvrde da crveni tanjiri i čaše smanjuju unos hrane i pića zato što crvena boja ljude podsjeća na zabranu, znak pauze i alarm.

Rezultati studije mogu pokrenuti niz vladinih inicijativa o pakovanju nezdrave hrane u crvena pakovanja. U istraživanju je učestvovao 41 muškarac, svi su zamoljeni da popiju tekućinu iz plave ili crvene čaše i njih 44 posto je manje popilo iz crvene čaše.

U istraživanju sa tanjirima 109 osoba je probalo grickalice sa crvenih, plavih i bijelih tanjira. Ljudi kojima je dodijeljen crveni tanjir jeli su znatno manje grickalica od onih koji su jeli iz plavih i bijelih tanjira. Rezultati studije objavljeni su u žurnalu Appetite.