Kako do vitke figure
149

Želite izgubiti višak kilograma? Naspavajte se!

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zaboravite vježbe i brojanje kalorija, za vitkiju figuru moglo bi vam dovoljno biti da spavate duže nego inače, sugerišu američki stručnjaci.

"Spavajuća dijeta" mogla bi biti najbolje rješenje ukoliko imate genetske predispozicije da vam se kilogrami "lijepe". Čini se kako manje od sedam sati spavanja dnevno potiče gene koji uzrokuju debljanje, dok ih više od devet sati sna potiskuje, zaključili su stručnjaci, prenosi Daily Mail.

Oni su do otkrića došli analizirajući više od 1.000 parova blizanaca, jednojajčanih i dvojajčanih. Budući da samo jednojajčani blizanci dijele bukvalno iste gene, razlike među njima omogućile su naučnicima da utvrde je li debljanje nasljedno ili ima veze s ponašanjem i okolinom. Ustanovili su da višak sna kod nekih bukvalno sprečava dobijanje viška kilograma.

Prošle su godine naučnici sa univerziteta u Warwicku (Engleska) izvijestili kako nedostatak sna može uzrokovati visok krvni pritisak kod žena, dok nema takvog utjecaja na muškarce. Žene koje spavaju pet sati ili manje imaju dvostruko veće šanse da imaju visok krvni pritisak u odnosu na žene koje spavaju barem sedam sati dnevno.