Zdravlje
5

Zdravlje je u vašim rukama: Pet provjerenih načina da snizite holesterol

Klix.ba
Visok holesterol je tipičan primjer mača s dvije oštrice. Naše tijelo treba holesterol, ali ako ga je previše on sprečava normalan protok krvi u krvnim sudovima srca i mozga te može dovesti do brojnih zdravstvenih poteškoća i oboljenja.

Prehrana je izuzetno važna kada je riječ o držanju određenih oboljenja pod kontrolom, a ishranom možete utjecati na vaše zdravlje.

Žitarice punog zrna, crni čaj i prehrana zasnovana na biljkama jedan je od najlakših načina za snižavanje holesterola bez lijekova.

Pijte crni čaj

Za crni se čaj pokazalo kako snižava povišen holesterol, a šoljica crnog čaja dnevno definitivno ima svoje prednosti za zdravlje. Flavonoidi, glavni antioksidansi u čaju, sprečavaju oksidaciju lošeg LDL holesterola koji vodi do formiranja plaka na krvnim sudovima.

U jednoj su studiji učesnici pili pet šolja crnog čaja dnevno, a došlo je do redukcije holesterola od 6 do 11 posto u poređenju sa onima koji su pili placebo čaj. Pijenje crnog čaja može sniziti holesterol u manje od tri mjeseca, navode stručnjaci.

Ne morate piti tolike količine crnog čaja, ali možete pokušati sa šoljom ili dvije dnevno.

Jedite više dobrih masnoća

Ukoliko na listi sastojaka vidite naznaku "djelomično hidrogenizirano" preskočite taj proizvod budući da ne čini uslugu vašem tijelu. Sudeći prema stranici Harvard Health, djelomično hidrogenizirano ulje nije jedini izvor trans masti u našoj prehrani. Trans masti se također prirodno nalaze u govedini i mliječnim proizvodima, ali u manjim količinama. One su za holesterol gore od zasićenih masti budući da povećavaju loši LDL, a snižavaju dobri HDL holesterol.

Zasićene masti koje se dobivaju uglavnom od životinjskih proizvoda nisu dobre za zdravlje srca, ali se mogu jesti u manjim količinama. Najbolja opcija su pak tzv. "dobre masnoće" koje snižavaju loši LDL holesterol u krvi i podižu dobri HDL holesterol.

U dobre masti se ubrajaju: masline, koštunjavo voće, sjemenke, maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado, masna riba, jaja...

Držite se prehrane zasnovane na biljkama

Prehrana zasnovana na biljkama je nešto najbolje što možete napraviti za svoje zdravlje, mišljenje je brojnih stručnjaka. Povrće je bogato nutrijentima neophodnim za pravilno funkcionisanje našeg organizma, a važno je konzumirati povrće i voće bogato vlaknima, ali i proteinima koji se mogu pronaći u grahu, sjemenkama i koštunjavom voću.

Ovo ne znači kako se morate odreći mesa, samo se potrudite da većinu prostora na vašem tanjiru zauzima upravo povrće.

Vježbajte

Ovo bi trebalo da se podrazumijeva - vježbanje je dobro za tijelo i duh. Ne morate trčati maraton, samo se krećite. Vježbanje nije dobro samo za snižavanje holesterola, već vam može pomoći i da se riješite suvišnih kilograma.

Suvišni kilogrami utječu na povećanje LDL proteina u krvi koji se povezuje sa srčanim bolestima. Vježbanje snižava ovaj protein i podiže dobri holesterol (HDL) u organizmu.

I iako je svako vježbanje dobro za zdravlje, istraživanja su pokazala kako kardio trening od 30 minuta (ili više, u intervalima) povećava nivo dobrog HDL holesterola u krvi.

Jedite žitarice punog zrna

Zdrav način prehrane vas ne mora učiniti konstantno gladnim. Zapravo, na listi dozvoljenih namirnica se nalaze žitarice punog zrna koje nas lako zasite. Vlakna u žitaricama punog zrna ponašaju se kao prirodni antikoagulant i snižavaju apetit čime sprečavaju holesterol da začepljuje krvne sudove.

Kako piše Harvard Health, konzumiranje žitarica punog zrna umjesto rafiniranih žitarica snižava loši holesterol, trigliceride i nivo inzulina u krvi. Sve ovo pomaže u sprečavanju kardiovaskularnih bolesti.