Zakonom protiv ovisnosti
0

Zbog zabrane pušenja manje srčanih udara

Sarajevo-x.com
Zabrana pušenja na javnim mjestima može značajno smanjiti broj srčanih udara, objavila su danas dva tima naučnika.

Jedan tim kaže da je zabrana pušenja u SAD-u, Kanadi i dijelovima Evrope odmah urodila plodom, te da je nakon prve godine, otkako je donesen zakon o pušenju na javnim mjestima, zabilježeno 17 posto manje slučajeva srčanog udara nego ranije. Kako javlja časopis Circulation, nakon tri godine primjene ovog zakona, stopa srčanih udara je opala za 36 posto, javlja Reuters.

Drugi je tim došao do rezultata da je godišnja stopa srčanih udara opala za 26 posto. U njihovom izvještaju, objavljenom u Journal of the American College of Cardiology, stoji da bi se zabranom pušenja, samo u SAD-u, moglo spriječiti 154.000 srčanih udara.

Oba istraživanja ukazuju na to da bi se usvajanjem ovog zakona moglo poboljšati zdravlje ljudi.

"Čini se da su zakoni protiv pušenja na javnim mjestima uveliko smanjili broj srčanih udara, a teoretski, mogli bi također pomoći u smanjivanju slučajeva raka pluća", kaže dr. David Meyers sa Univerziteta u Kansasu, koji je vodio drugi tim naučnika.

"Čak i udisanje male količine dima cigareta može povećati rizik da pojedinac doživi infarkt", kaže on.

Meyers i njegove kolege analizirali su podatke iz deset svjetskih zemalja. Došli su do rezultata da žene i mlađi ljudi imaju najviše koristi od ove zabrane, vjerovatno iz razloga što rade ili što su česti gosti barova i restorana gdje je pušenje uobičajeno, kaže Meyers.