Zdravlje
19

Zbog rijetkog zdravstvenog poremećaja sestra i brat izgledaju kao starci

Klix.ba
Britanski Daily Mail donosi priču o neobičnom slučaju iz Indije i rijetkom poremećaju koji uzrokuje preuranjeno starenje kod djece.

Anjali Kumarim (7) i njen brat Keshav Kumar (18 mjeseci) pate od rijetkog zdravstvenog poremećaja zbog kojeg njihova tijela izgledaju kao tijela staraca.

Otečena lica i obješena koža, kao i bolovi u zglobovima i kostima, čine da ova djeca izgledaju i osjećaju se kao starci, iako su tek počela svoj život. Iako njihovi roditelji sanjaju o lijeku i tretmanu koji bi njihovim mališanima pomogao da ozdrave, ljekari navode kako za njihovo stanje nema lijeka.

Niko u porodici nije imao slučaj sličnog zdravstvenog poremećaja, ni roditelji, ni njihova najstarija 11-godišnja kćerka.

Ljekari vjeruju kako mališani pate od oblika progerije, rijetkog sindroma ubrzanog starenja ili pak bolesti pod nazivom cutis laxa, poremećaja vezivnog tkiva, pri čemu je koža pojačano rastezljiva i visi u obliku opuštenih nabora.

"Najvjerovatnije se radi o genetičkom poremećaju kao što je progerija, a druga mogućnost je cutis laxa. Ovo su ekstremno rijetki poremećaji. Najveći je problem u tome što oni slabe imunološki sistem te dovode do razvoja srčanih bolesti, artritisa i infekcija pluća koji se inače javljaju kod starijih osoba", pojašnjava dr. Kailash Prasad, pedijatar koji radi na njihovom slučaju.

Mališani, pored toga što se nose sa problemima u vezi sa svojim zdravljem, trpe i diskriminatorno ponašanje druge djece koja im se smiju, rugaju i nazivaju ih pogrdnim imenima.

"Željela bih da mogu biti lijepa poput moje sestre. Moji roditelji se nadaju da će jednog dana pronaći lijek za nas, ali sam veoma tužna jer oni pate i stide se zbog mene. Moja jedina želja je lijek, želim živjeti život u kojem me ne boli", kaže sedmogodišnja Anjali.

Iako se njihova majka svakodnevno brine o njima i nastoji im nabaviti lijekove biljne medicine, kao i homeopatske pripravke, ističe kako im je teško zbog nedostatka finansijskih sredstava.

"Nadam se da nam neko može dati neke odgovore. Bespomoćna sam i tužna kad znam da ne mogu ništa učiniti da pomognem svojoj djeci. Vidim ih kako stare brže od mene i potpuno sam nemoćna. To mi slama srce. Molim se svaki dan i nadam se čudu".