Dar i prokletstvo
0

Zbog rijetkog poremećaja djevojčica ne osjeća bol

Sarajevo-x.com
Ashlyn Blocker (Foto: Fox)
Ashlyn Blocker (Foto: Fox)
Prije 11 godina rođena je vesela beba Ashlyn Blocker. Nikad nije plakala, čak ni onda kad je bila gladna. Kad su joj bile dvije godine, spržila je ruke, ali ni tada nije pustila suzu, već je majci rekla: "Bit ću dobro". Tada su roditelji djevojčice shvatili da nešto nije uredu.

Tara i John Blocker iz grada Pattersona u SAD-u imaju kćerku koja pati od rijetkog poremećaja zbog kojeg ne može osjetiti bol. To stanje se ne može izliječiti, a do njega dovodi mutacija jednog ili više gena koji kontrolišu osjetljivost na bol.

Kasnijim istraživanjem na Univerzitetu Florida otkriveno je da je kod nje u pitanju gen SCN9A, navodi se u interesantnoj priči Fox Newsa.

Stručnjaci su podvrgnuli Ashlyn testiranjima i utvrdili da, baš kao i drugi, može utvrditi da li je nešto toplo ili hladno, ali da je za nju toplo ono što bi druge ljude opeklo. To znači da su mutacije dovele do značajnog umanjenja osjetljivosti na bol, ali taj osjećaj nije u potpunosti nestao.

Ashlyn, također, može osjetiti tuđi dodir, ali nema osjetilo mirisa.

Iako njen poremećaj može biti koristan u nekim situacijama, doktori se ipak slažu da je osjećaj boli za čovjeka dar.

"Težak je život onoga ko ne zna za bol", kaže doktor Roland Staud. "Na bol treba gledati kao na znak upozorenja koji nas drži podalje od nevolja i alarmira od čega bi se trebali podalje držati."

Roditelji Ashlyn stoga čuvaju daleko od riskantnih aktivnosti, pa joj nisu dozvolili da se bavi gimnastikom nego je usmjerili prema muzici.

Strahuju da djevojčica ni kasnije u toku života neće moći osjetiti bol niti miris dima u slučaju požara, pa čak ni znati da li se mlijeku istekao rok trajanja.