Istraživanje
0

Zbog čega psihotične osobe postanu nasilne?

Klix.ba
Naučnici su istražili su kako prepoznati i odrediti kad psihoza, poput stanja ljutnje u kojem čovjek izgubi dodir sa stvarnošću, prelazi u nasilje.

Istraživanje, objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry, uključilo je 458 učesnika iz Istočnog Londona koji imaju 31 godinu, a koji su iskusili prvu epizodu psihoze između 1996. i 2000. godine. Dijagnosticirane su im psihoze ili u lokalnim zdravstvenim ustanovama i bolnicama ili putem pravosudnog sistema.

Više od polovine učesnika patilo je od šizofrenije ili shizoafektivnog poremećaja u kojem se gubi dodir sa stvarnošću, depresije ili bipolarnog poremećaja. Blizu 14 posto ih je patilo od psihotične depresije, stanja u kojem se deluzija razvije kao posljedica teške depresije, a 10 posto je imalo bipolarni poremećaj sa maničnim epizodama psihotičnih deluzija. Ostalima su dijagnosticirana različita psihotična stanja.

Dvije trećine ispitanika nije bilo uključeno u bilo kakvu vrstu nasilja u godini prije nego su imali prvu psihotičnu epizodu, ali 26 posto njih je počinilo neko manje nasilno djelo, uključujući i napade koji nisu rezultirali povredama. Drugih 12 posto su bili ozbiljno nasilni te su počinili krivična djela poput ranjavanja smrotnosnim oružjem ili seksualne napade.

Istraživači su ispitali učesnike o sadržaju njihovih deluzija i emocionalnom iskustvu. Osobe koje su osjećale ljutnju i imale deluziju u isto vrijeme u većini slučajeva su pokušale napasti drugu osobu s ciljem da je povrijede.

Anksioznost i strah nisu bili povezani sa nasiljem.

Učesnici koji su bili nasilni, počinili su ta djela u mlađoj dobi i vjerovatno su koristili lijekove tokom godine prije nego su počinili ta djela. Pokazalo se da su muškarci većinom ti koji su bili ozbiljno nasilni, dok nije bilo razlike u spolu ni dobi kod osoba koje su činile manje nasilna djela.

Niko od naslinih osoba nije bio opasana po sebe.

"Ljutnja uz deluziju su glavni okidač koji vodi do toga da čovjek postane ozbiljno nasilan. Ako pacijenti nisu ljuti, deluzija neće izazvati problem", rekao je dr. Jeremy Coid sa Queen Mary Univeziteta u Londonu.

Istraživači nisu sigurni šta je to što uzrokuje da se deluzija manifestuje kroz ljutnju kod nekih osoba, a kod drugih ne, no ističu da je ovo istraživanje bitno jer pokazuje da ljutnja povezana sa deluzijama i psihozama što može dovesti do novih tretmana koji će spriječiti nasilno ponašanje s mogućim tragičnim posljedicama.