Zdravlje
32

Zašto se muškarci brinu zbog veličine svog penisa, čak i ako za to nema razloga?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Žene nisu jedine koje su preokupirane svojim izgledom i opsjednute time uklapaju li se u standarde ljepote koje postavlja društvo - i muškarci znaju biti izuzetno sujetni o pitanju vlastitog izgleda, pogotovo kad je riječ o veličini penisa.

Žene nisu jedine koje imaju komplekse. I muškarci se brinu o izgledu, a posebno veličine penisa, koji je uvijek njihova bolna tačka, bez obzira na to ima li to veze sa stvarnim stanjem stvari.

Ipak, anksioznost kod muškaraca nije uvijek nužno uzrokovana samom veličinom penisa i "nedostatkom centimetara" u odnosu na stvarno stanje stvari, već vrlo često zna biti umišljeni problem, rezultat je jedne studije na ovu temu objavljene u publikaciji The Journal of Sexual Medicine.

U istraživanju su istraživači sa obrazovne ustanove Kings College u Londonu ispitali 173 muškarca detaljno o veličini i izgledu njihovih penisa.

Istraživanje je pokazalo kako je 30 posto muškaraca bilo nezadovoljno veličinom svog penisa, dok je 35,2 bilo zadovoljno. Interesantno, stvarna veličina njihovih penisa je imala malo veze sa tim kako su se oni osjećali, pa su čak i oni koji su imali prosječne veličine bili nezadovoljni i željeli da imaju veći penis.

"Bilo je muškaraca sa većim penisima od prosječnog koji su bili posramljeni svojim veličinama i onih koji su bili ispodprosječni, ali s tim nisu imali problema", navodi se u studiji.

Šta zapravo utječe na to da li će muškarci biti zadovoljni veličinom svog penisa ili ne?

U pitanju je nešto mnogo veće od isključivo centimetara: istraživači su anksioznost i zabrinutost u vezi veličine penisa povezali i sa ostalim mentalnim i psihičkim poteškoćama poput depresije i anksioznosti generalno, što znači da su muškarci koji su generalno u životu skloniji brigama više opterećeni veličinom svog penisa.