Boljeg je okusa
Svježija je i ima bolji okus nego ona hrana koja je putovala hiljadama kilometara do vašeg stola. Samo zamislite razliku između onoga što je ubrano prošle sedmice, pa pakovano, prepakivano i onoga ubranog juče što ste kupili na pijaci.
Lokalna hrana je sezonska
Naravno da vam je konzervirani kukuruz odličan nakon što ga niste jeli devet ili deset mjeseci. Uporedite ga sa onim koji raste kod nas u toku sezone i zaključit ćete da nije ni približno dobar. Ako jedete lokalnu hranu, onda ste svjesni da je ona sezonska. Uporedite okus ogromnih jagoda koje i u toku zime nalazite u zamrzivačima velikih trgovačkih centara i onih domaćih koje su zaista rasle pod suncem.
Manje štete za okolinu
Domaći uzgajivači rade u skladu sa prirodom. Zato plodovi njihovog rada zavise od prirodnih uticaja. Za razliku od domaće, za uvezenu hranu se često pitamo gdje je rasla kad je toliko velika. Takođe, korištenjem domaće hrane pomažete razvoju privrede svoje zemlje i regiona.
Domaća hrana je sigurnija
Ona prođe samo nekoliko koraka od branja do stola. Njen put je manji, a samim tim postoje manje šanse da se zagadi. Kad znate gdje je hrana koju jedete rasla ili gdje je proizvedena, onda sigurno imate više informacija o uslovima u kojima je uzgajana. Kad se pojavi neka zaraza uzrokovana hranom, kao što je bio slučaj sa zaraženim pilećim mesom, osjećate se sigurnije kada znate odakle dolazi ona piletina koju vi koristite.
Promoviše različitosti
Kad kupujemo voće u trgovini ili na pijaci često upitamo iz kojeg je mjesta. Dobro je poznato da je grožđe iz Hercegovine drugačije od onog koje raste u Bosni. Kad kupujete egzotično voće, pa makar to bile i samo banane, teško da ćete znati kakve su ekvadorske u odnosu na one proizvedene u drugoj zemlji.
Povezuje ljude
Uzgoj domaće hrane povezuje ljude koji je gaje sa onima koji je kupuju. Ne kupujete uvijek u supermarketima gdje vam niko ne zna ništa reći o hrani koju ste kupili. Kad odete kod svog mesara, on će vam dati više informacija o mesu koje prodaje. Isti je slučaj i sa prodavačima sira koji su često ti koji ga i proizvode, kao i prodavači kafe, naprimjer.