Zdravlje
144

Zašto bijes uvijek iskaljujemo upravo na ljude koje volimo?

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stručnjaci su dali naučno obašnjenje zašto u slučaju različitih svađa, nervoznih rasploženja i prepirki uglavnom stradaju naši najbliži.

Mnogima od nas se dogodilo da izgubimo živce, a najčešća osoba koja tada strada je naš partner, supružnik ili član porodice.

U tim trenucima osoba na kojoj se "iskalimo" najčešće nema nikakve veze s razlogom zbog čega smo iznervirani, pa ipak, upravo ona trpi posljedice. Iako zvuči iracionalno, kad malo bolje razmislite, to je nešto što svi radimo.

A zbog čega je to tako?

Stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja navode kako je zapravo u pitanju običaj koji je itekako svojstven ljudima.

Ljudi koje volimo igraju veliku ulogu u našim životima, a budući da nas razumiju bolje nego iko, mi im nesvjesno pripisujemo razne magične moći, a jedna od njih je i vjerovanje kako upravo oni mogu riješiti naše probleme.

Naši bližnji i ljubav koju dijelimo s njima nas podsjećaju na period kad smo bili djeca, period u kojem su naši roditelji mogli riješiti svaki naš problem. Čini se kako ova očekivanja nesvjesno sa sobom nosimo i u odraslo doba, a ponekad na naše partnere gledamo kao na osobe koje su dužne da se brinu o nama, piše Huffington Post.