Zdravlje
0

Zašećerena pića povećavaju rizik od visokog krvnog pritiska

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Konzumiranje zašećerenih osvježavajućih napitaka u prevelikim količinama povećava rizik od visokog krvnog pritiska, upozoravaju stručnjaci.

Krvni pritisak raste postepeno sa svakom popijenom limenkom zašećerenog pića iz dana u dan, navode stručnjaci.

Ukoliko se dnevno u tijelo unosi više od 355 mililitara voćnog soka sa šećerom ili gaziranog pića, to može biti dovoljno da se naruši ravnoteža krvnog pritiska, pokazali su rezultati istraživanja sprovedenog na 2.500 ljudi.

Studija britanskih i američkih istraživača objavljena je u žurnalu "Hipertenzija", prenosi BBC.

Precizan mehanizam koji stoji iza ove veze nije razjašnjen, ali naučnici vjeruju da osvježavajući napici u povećanim količinama narušavaju nivo soli u tijelu. Dijetalni napici bez šećera ne donose ovakav rizik.

Industrija osvježavajućih napitaka tvrdi da je konzumiranje njihovih proizvoda bezbjedno ako je riječ o "umjerenim količinama".