Zdravlje
0

"Zapadne dijete" pospješuju kancerogena oboljenja

Sarajevo-x.com
Istraživanja su pokazala da žene iz Kine koje se nalaze u dobu poslije menopauze, a prakticiraju dijete bogate mesom nastale u zapadnim zemljama, imaju veći rizik obolijevanja od raka dojke od svojih sugrađanki koje preferiraju kineske dijete, a koje obiluju povrćem i sojinim proizvodima.

[SLIKA]1[/SLIKA]Stručnjaci iz instituta Biomarkers & Prevention razgovarali su sa oko 3.000 žena iz Shanghaija i ustanovili da je kod 50% njih dijagnosticiran rak dojke. Razlog tomu stručnjaci navode način ishrane kod žena oboljelih od raka. Naime, sve pacijentice nalaze se u postklimakteričnom dobu svoga života, a parakticirale su zapadne dijete bogate mesom.

[SLIKA]2[/SLIKA]Njihove vršnjakinje koje su svoju tjelesnu težinu regulirale ishranom bogatom povrćem i sojom imale su znatno manji rizik odobolijevanja. Žene koje preferiraju meso i zapadni način ishrane imale su za 90% veći rizik da obole od raka dojke.

Istraživači su kod oko 3.000 ispitanih žena ustanovili dva preferirana načina ishrane. Jedan podrazumijeva obroke bogate povrćem - graškom, mahunama, malim količinama mesa, a drugi obuhvata veliki unos raznovrsnog mesa.