NASA-in naučnik utvrdio
0

Zahvaljujući hladnoći gubimo na težini

Sarajevo-x.com
Kada mu uobičajene dijete nisu pomogle, bivši NASA-in naučnik i osnivač korporacije Zero G, Ray Cronise, pronašao je neobičan način da izgubi višak kilograma. Pomogli su mu pritom zakoni termodinamike.

"Trenutna paradigma o gubitku na težini suprotstavlja ishranu vježbanju - kalorije ulaze, kalorije se troše. Ja sam shvatio da još jedan bitan faktor igra važnu ulogu, a to je okolina u kojoj se nalazimo. Naša tjelesna temperatura ostaje konstantna, a za to je potrebno puno energije", ispričao je za ABC News naučnik.

Izlažući tijelo hladnoći na pravi način, teoretiše on, mogao bi se postići gubitak kilograma. Pokazao je to na svom primjeru. Za šest sedmica izgubio je više od 13,5 kilograma.

"Tretirao sam svoje tijelo kao termostat", ispričao je na konferenciji TEDMED Cronise. Inspiraciju je dobio kada je čuo da plivački šampion Michael Phelps u organizam unosi oko 12.000 kalorija dnevno. Čak i sa tolikom fizičkom aktivnošću, Croniseu je bilo nelogično zašto Phelps treba toliko kalorija.

"Onda sam shvatio da je u pitanju voda", objavio je. Hladna voda prisiljava Phelpsovo tijelo da se stalno bori kako bi održalo optimalnu temperaturu.

Ispostavilo se da je ovaj fenomen proučavala i vojska i oni koji su proučavali mogućnost slanja misija u svemir pedesetih i šezdesetih godina, pokušavajući pronaći načine za zadržavanjem kilaže pri hladnoći.

"Obično mislimo da trošimo kalorije jer se znojimo (kada vježbamo), a zapravo više kalorija trošimo kad nam je hladno", smatra Cronise.

Jedna od najpoznatijih metoda je "dijeta ledenom vodom", pri kojoj osobe piju osam ili više čaša ledene vode dnevno.