Ljekari traže novi zakon
0

Zabrana solarija za maloljetnike

Sarajevo-x.com
Ljekari su, nakon bezbrojnih analiza efekata ultraljubičastog zračenja na kožu tokom čovjekovog djetinjstva i mladosti, pronašli jasne dokaze o povezanosti ovih efekata s rakom kože u starijoj dobi života. Pošto su dosad naišli na ignoriranje ovih ozbiljnih činjenica, ljekari su javno apelirali na donošenje zakona koji će zabraniti upotrebu solarija maloljetnicima.

Ljekari s londonske medicinske škole St. George i njihove kolege iz Centra za istraživanje raka iz američkog velegrada Bostona predložili su da umjetno sunčanje u solariju bude zakonom zabranjeno za maloljetnike.

"Svako izlaganje kože pretjeranom UV zračenju direktno uništava kožu i ne postoji izraz 'sigurno sunčanje'. Ljudi koji koriste solarij imaju 75 % više šanse da obole od raka kože, ali čini se da se ove stvari uzalud ponavljaju", kažu ljekari.

Sve više mladih u dobi od 15, 16 godina posjećuje salone sa solarijima, a istraživanje je pokazalo da je samo u Velikoj Britaniji u prošloj godini 150.000 mladih ispod 16 godina posjetilo solarij radi preplanulog tena i ljepšeg izgleda, otkriva Telegraph.

Broj oboljelih od raka kože se od 80-ih godina prošlog vijeka u svijetu gotovo utrostručio, a žene imaju veće šanse da obole od ove zloćudne bolesti.