Zdravlje
0

Za žene: Zavolite vlastiti život

Sarajevo-x.com
Ako želite još dugo živjeti, preuzmite odgovornost za vlastiti život i pročitajte deset korisnih savjeta koje je je za vas pripremio američki lifestyle magazin Self.

Upoznajte historiju bolesti vlastite porodice

Ako ste upućeni u historiju bolesti porodice, možete umanjiti rizik od obolijevanja i pomoći svom ljekaru da utvrdi uzrok zdravstvenih tegoba koje imate. Članovima porodice postavite generalna pitanja i pustite ih da vam sami opišu simptome bolesti sa kojima su se suočavali.

Osigurajte si dovoljno sati sna

Nedovoljan odmor može značajno narušiti vaše zdravlje, kao i loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti. Za savršen odmor spavajte sedam do devet sati dnevno.

Zdravo se hranite

Ako želite imati zdrave arterije, konzumirajte što je moguće manje količine zasićenih masnoća. Unosite što više omega-3 masnih kiselina. Orašasti plodovi su odličan izvor ovih kiselina, ali dnevno se ograničite na otprilike 28 grama badema, lješnjaka i ostalih orašastih plodova.

Prestanite pušiti

Redovno pušenje povećava rizik od srčanih bolesti i raznih vrsta raka, poput raka pluća, koji ubije više žena nego rak dojke, maternice i jajnika zajedno. Raspitajte se za učinkovite metode odvikavanja od pušenja.

Izbjegavajte stres

Hronični stres može doprinijeti visokom krvnom pritisku, koji može izazvati moždani udar. Riješite se negativne energije redovnim odlaskom na časove joge.

Redovno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom

Čak i svakodnevnih kratkih 15 minuta na suncu bez zaštite može povećati vaše šanse za obolijevanje od raka kože i stvaranje bora. Svaki dan nanosite bogate slojeve kreme sa zaštitinim faktorom, te koristite hidratantnu kremu i šminku sa zaštitnim faktorom.

Vježbajte

Redovno vježbanje pomaže u prevenciji srčanih bolesti, dijabetesa, Alzheimerove bolesti i raka. Pola sata kardio vježbi svaki dan je sve što vam je potrebno za zdrav život.

Upražnjavajte siguran seks

Seksualni odnosi bez zaštite mogu vam upropastiti cijeli život. Možete se zaraziti HIV ili HPV virusom, i oboljeti od hepatitisa B i C, gonoreje, sifilisa, klamidije i raka grlića maternice. Uvijek koristite kondom, naročito ako niste sigurni da vam je partner vjeran.

Vodite računa o dojkama

Jedna od 13 žena, koje u porodici nemaju historiju raka dojke, obolijeva od ove ozbiljne bolesti. Obavezno jednom mjesečno obavite samopregled dojki, i posjetite ljekara, ako osjetite određene promjene.

Vežite se

Saobraćajni udes jedan je od vodećih uzroka iznenadnih smrtnih slučajeva i povreda za žene starosne dobi od 25 do 34 godine, te je treći po redu najčešći uzrok smrti žena starosne dobi od 35 do 44 godine. Poštujte ograničenja brzine i uvijek, ali uvijek, se vežite.