Zagarantovano blagostanje
24

Za mentalno i tjelesno zdravlje jedite mediteransku hranu

Klix.ba
Sigurno ste već bezbroj puta do sada čuli kako je mediteranska ishrana dobra za vaše zdravlje. Osim što su potvrdili da čini dobro vašem tijelu, naučnici su sada ustanovili da konzumacija maslinovog ulja i morske hrane pozitivno utječe i na vaše mentalno zdravlje te poboljšava cjelokupno stanje.

Mediteranska ishrana podrazumijeva redovno konzumiranje voća, povrća, ribe, maslinovog ulja, leguminoza i orašastog voća, za koje je dokazano da smanjuje šanse za obolijevanje od neke hronične bolesti.

Stanovništvo područja u kojima preovladava mediteranska ishrana živi duže i ima kvalitetniji život.

Istraživači tvrde da u glavnim obrocima nikada ne trebaju izostajati žitarice, voće i povrće, uz konzumiranje dva litra vode dnevno. Glavni izvor masnoća je maslinovo ulje, a preporučuje se umjerena konzumacija vina, kao i ribe, nemasnog mesa i jaja.

Na dnu piramide mediteranske ishrane su šećer, slatkiši, kolači i slatka pića, što bi trebalo konzumirati povremeno i u malim količinama.

Istraživači sa Univerziteta Las Palmas u Španiji su tokom četiri godine posmatrali prehrambene navike 11.000 studenata, a rezultati su pokazali da su oni koji su se hranili prema principima mediteranske ishrane imali više uspjeha na testovima.