Savjet stručnjaka
0

Za bolji uspjeh odvojite 90 minuta za dnevni san

Sarajevo-x.com
Zahvaljujući dnevnom snu ne samo da će te se osjećati odmornije, nego će vaš mozak moći lakše apsorbirati nove informacije, tvrde američki naučnici koji su nedavno proveli istraživanje.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje spavaju do 90 minuta dnevno bolje rade kognitivne testove od osoba koje ne spavaju tokom dana.

Mnoge prethodno rađene studije ukazivale su na istu činjenicu, odnosno da dnevni san uveliko pomaže, međutim nikada nije pronađen uvjerljiv dokaz koji bi potvrdio da kratki san tokom dana jača kognitivne sposobnosti.

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Californiji uradili su studiju u kojoj je potvrđeno da je dnevni san neophodan kako bi se u mozgu stvorio 'dodatni prostor' za nove informacije.

U studiji je učestvovalo 39 zdravih osoba koje su ujutro radile testove. Nešto kasnije pola njih bi otišlo na spavanje, dok druga polovina ispitanika ostala budna.

Poslijepodne ispitanicima su davani isti testovi kako bi ih ponovili i pokazalo se da bolje rezultate postižu ispitanici koji su spavali.

Ipak, profesor Derk-Jan Dijk, direktor Centra "Surrey Sleep Research" tvrdi kako nema dokaza da je dnevni san bolji od noćnog.

"Ciklus buđenja i spavanja nije tako nefleksibilan kao što se do sada mislilo. U svakom slučaju ukoliko je nešto potrebno naučiti ili uraditi mnogo bolje i lakše će se učiniti kada smo odmorni i naspavani, nego kada smo pospani", zaključio je Dijk, prenosi BBC.