Zdravlje
1

Za bolji san pijte sok od višanja

Sarajevo-x.com
Ukoliko pijete sok od višanja, to vam može pomoći da se naspavate dodatnih 25 minuta, otkriva najnovija studija. Istraživanje ukazuje i na to da ljudi koji su redovno pili taj sok imaju bolji kvalitet sna.

Istraživači sa Northumbria Univerziteta otkrili su pozitivno dejstvo, jer sok od višanja podiže nivo melatonina u tijelu, a to je hormon koji utječe na spavanje. Ovo otkriće pomoći će ljudima koji pate od insomnije ili rade u smjenama pa im se redovan san poremeti.

U istraživanju koje je vodio profesor Glyn Howatson, 20 zdravih volontera pilo je 30 mililitara soka svaki dan. Uzorak urina je uziman kako bi se izmjerio nivo melatonina.

Za vrijeme studije volonteri su nosili senzore koji su pratili njihovo spavanje kao i navike buđenja. Rezultati su pokazali da, kad su volonteri pili sok sedam dana zaredom, nivo melatonina bi se povećao do 15 posto što bi im osiguravalo bolji i duži san.

Prema profesoru Howatsonu, ovo je prva studija koja daje direktan dokaz da sok od višanja poboljšava cirkulaciju melatonina u vašem tijelu i samim tim imate bolji san.

Drugi profesori koji su učestvovali u studiji su profesor Jason Ellis koji je direktor Centra za istraživanje spavanja i još nekoliko kandidata doktorskih studija na tom univerzitetu.