Zdravlje
0

WHO započinje globalnu borbu protiv ilegalne trgovine duhanskih proizvoda

Klix.ba
Još u 2012. godini, Svjetska zdravstvena organizacija donijela je protokol WHO FCTC, koji prepoznaje posljedice ilegalne trgovine duhanskih proizvoda na globalnom nivou, te sadrži mjere za suzbijanje ovog problema.

Ove godine, na simboličan datum, 31.maja – Svjetskog dana bez duhana, Svjetska zdravstvena organizacija započinje snažnu i organizovanu borbu protiv lanca ilegalnog snabdijevanja svjetskih tržišta duhanskim proizvodima.

U Protokolu WHO FCTC stoji da ilegalna trgovina čini duhanske proizvode dostupnijim potencijalnim potrošačima, naročito zbog nižih cijena od onih u regularnoj prodaji. Osim toga, državni budžeti se suočavaju sa milionskim štetama zbog gubitka na akcizama, a stopa ovih kriminalnih aktivnosti u stalnom je porastu u cijelom svijetu. Zbog toga, širom svijeta, vlade gube između 40 i 50 milijardi dolara poreznih prihoda godišnje.

Pored gubitka na akcizama, ilegalna trgovina duhanom ima i društveno štetne posljedice. Kriminalci nemaju savjesti po pitanju prodaje nelegalnog duhana djeci, a stastojci tih proizvoda su neregulisani i neprovjereni. Ilegalna trgovina duhanom i duhanskim proizvodima donosi velike štete legalnim prodavačima, povećava stopu kriminala, a u lokalne zajednice unosi nasilje i zastrašivanja. Osim toga, nedopuštena trgovina duhanom često ide u pratnji drugih kriminalnih aktivnosti, kao što su droga i pranje novca.

Ovaj globalni problem nije zaobišao ni našu zemlju. Prema istraživanjima, u samo prvih sedam mjeseci protekle 2014. godine, u BiH se prodalo preko 800.000 kilograma nelegalnog duhana, dok je zabrinjavajuća informacija da se udio legalne prodaje na tržištu duhanom drastično smanjuje iz mjeseca u mjesec, te stvara sve veći udar na državni budžet.

Zbog velikih gubitaka sa kojima se suočavaju i domaći proizvođači duhana, u nekoliko navrata apelovano je nadležnim organima da reaguju. Unatoč određenim naporima i mjerama koje su donijele naše vlasti, nelegalno tržište i dalje je u procvatu, jer se krijumčarene cigarete i neoporezovani rezani duhan i dalje nalaze na svakoj pijaci u Bosni i Hercegovini. Međutim, ilegalno tržište duhanom i duhanskim proizvodima ujedinilo je svjetsku duhansku industriju, te apeli stižu i iz najvećih međunarodnih kompanija koje posluju u našoj zemlji.

Imperial Tobacco čvrsto se protivi ilegalnoj trgovini u svim oblicima, a iz ove kompanije naglašavaju da je sprječavanje i otklanjanje ilegalne trgovine duhanom jedan od njihovih glavnih poslovnih prioriteta. Ova kompanija je u borbi protiv ilegalne trgovine u sklopu sa sporazumom sa EU, u razdoblju od 20 godina investirala 300 miliona dolara. Ta značajna ulaganja rezultirala su i značajnim uspjesima, a njihova podrška agencijama za provođenje zakona dovela je do globalne zapljene od 834 miliona ilegalnih cigareta u 2013. godini.

"Mi iz kompanije Imperial Tobacco već godinama upozoravamo na ovaj rastući problem i pozivamo na međunarodnu borbu protiv ilegalne trgovine duhanom i duhanskim proizvodima. Osim porasta kriminala i širenja kriminalnih organizacija koje dobijaju međunarodni karakter, legalna duhanska industrija – od proizvođača do malih lokalnih trgovaca, suočava se sa velikim gubicima. Samim tim, ogromni gubici se stvaraju u državnim budžetima. Pozdravljamo inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije i nadamo se da će se što veći broj država pridružiti sistematskom rješavanju ovog problema koji napada svako pojedinačno, ali i globalno tržište duhana i duhanskih proizvoda", izjavio je Kemal Jakić, generalni direktor kompanije Imperial Tobacco BiH.

Kako bi se zaštitio lanac legalnog snabdijevanja duhanom i duhanskim proizvodima, Protokol Svjetske zdravstvene organizacije WHO FCTC predviđa niz mjera i aktivnosti na globalnom planu, a na koje će se obavezati države koje pristupe ovoj inicijativi. Jedne od mjera su i donošenje određenih obavezujućih mjera za države potpisnice, koje, ako se učinkovito provedu, mogu smanjiti razinu ilegalne trgovine poticanjem vlada da poduzmu učinkovite mjere protiv kriminalaca, te povećaju sigurnost legalnog lanca prodaje.