Zdravlje
10

WHO izbacuje živu iz termometara

Klix.ba
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odlučna je da izbaci živu iz medicinskih termometara, nakon što su Ujedinjene nacije potpisale sporazum o kontroli ovog otrovnog tečnog metala.

"Živa je jedan od 10 najvećih hemijskih izvora zabrinutosti za javno zdravlje, a radi se o supstanci koja se širi i ostaje u ekosistemima generacijama, uzrokujući loše zdravlje i intelektualna oštećenja izloženoj populaciji", izjavila je Margaret Chan, čelnica WHO.

Radeći sa grupom Health Care Without Harm, WHO je saopćila da do 2020. godine želi ukloniti živu iz medicinskih termometara, kao i uređaja za kontrolu krvnog pritiska.

Cilj će biti postignut ukoliko proizvodnja, uvoz i izvoz takvih uređaja budu obustavljeni, a uvedu se precizne i pristupačne alternative.

Sporazum su u Japanu potpisali delegati iz 140 svjetskih zemalja. Grad Minamata, u kojem je potpisan, izabran je zbog simbolike, budući da je '50-ih godina bio centar skandala u kojem su otrovani deseci hiljada ljudi, od kojih je njih dvije hiljade preminulo. Lokalna fabrika zagadila je živom ribu i školjke koje su ljudi jeli.

Konvencija Minamata je prvi zvanični svjetski sporazum o ovom metalu, a na snagu će stupiti čim ga ratificira 50 država, za šta UN očekuje da će trajati tri-četiri godine.

Sporazum cilja da se do 2020. ugasi dugačka lista proizvoda na bazi žive, a vladama je dano 15 godina da obustave sva iskopavanja žive. Ipak, pod posebnim okolnostima, živa će se do 2030. moći koristiti u medicinskim instrumentima.

WHO tvrdi da su loše posljedice žive takve da bi se sve zemlje trebale držati ciljanog roka 2020. godine.