Zdravlje
12

Vrijeme je stomačnih virusa, ljekari savjetuju da unosite što više tečnosti

Piše: M. Nukić
U posljednje vrijeme veliki broj osoba žali se na stomačne probleme. Iz hitne medicinske pomoći KS kažu kako taj broj nije veliki, te da dnevno imaju od dva do tri slučaja.

Pacijenti se žale na povraćanje i dijareju. Iz J.U. Dom zdravlja KS kažu kako se najviše pacijenata u njihovim ustanovama žalilo na stomačne probleme do prije dvije sedmice, a da je sada taj broj drastično opao.

"Uzroci su ili ishrana ili viroza, ovisi od pacijenta. Najvažnije je da se nadoknadi tečnost. Stručnjaci kažu da je dobro kada povraćate ili imate dijareju jer se na taj način izbacuje infekt, a ako se koriste lijekovi to se zaustavi i infekt ostaje u organizmu te se nakon određenog vremena ponovo aktivira", rekla je dežurna doktorica Hitne pomoći KS za Klix.ba.

Kako nam je rekao Arman Šarkić iz Press službe Dom zdravlja KS, pacijenti se žale i na respiratorne probleme, te virusne infekcije.

"Početak gripe još nije ozvaničen. Ima sporadičnih slučajeva, ali ništa mimo godišnjeg prosjeka", kazao je Šarkić za Klix.ba.

Ukoliko imate stomačnih problema važno je da unosite što više tečnosti kako ne biste izgubili elektrolite ili dehidrirali. Ljekari savjetuju da se pije caj i to svakih pet minuta po gutljaj. Ukoliko imate i dijareju, onda trebate jesti dijetalnu hranu, kao što su tost, hljeb, riža skuhana u slanoj vodi i lagana supa bez masnoća.

Osobe sklone stomačnim virusima trebaju redovno prati ruke, paziti šta jedu i voditi računa da hrana koju konzumiraju bude dobro termički obrađena.