Zdravlje
0

Vreo čaj povećava rizik od raka jednjaka

FENA
Nema dokaza da zeleni čaj štiti od raka grla, a najnovija studija je pokazala da kada se pije vreo, može čak i povećati rizik od ove bolesti, poručuju kineski stručnjaci.

Nekoliko je ranijih istraživanja zeleni čaj zbog njegovog visokog sadržaja antioksidansa katehina dovelo u vezu sa smanjenim rizikom obolijevanja od nekih vrsta raka - prostate, debelog crijeva i dojke, prenosi Reuters.

Neke studije su ukazivale da bi zaštitno djelovanje zelenog čaja moglo da se odnosi i na rak jednjaka, ali je novo istraživanje, obavljeno na 5.400 odraslih Kineza, i zdravih i oboljelih od raka jednjaka, pokazalo da redovno ispijanje tog čaja ne smanjuje rizik od spomenute vrste raka.

Štaviše, često ispijanje vrelog čaja čak može pogodovati pojavi raka jednjaka, navode stručnjaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokrajine Jiangsu.

Oni su ustanovili da su u poređenju s ispitanicima koji ne piju čaj oni koji ga piju vreloga, odmah nakon što ga sipaju u šolju, izloženi dva-tri puta većem riziku od raka jednjaka. Zbog toga kineski tim savjetuje da se po sipanju čaja sačeka bar nekoliko minuta prije nego što počne da se pije.

Još nije jasno kako vreo čaj može potaknuti pojavu raka jednjaka. Jedna od pretpostavki je da ponavljano ispijanje vrele tečnosti oštećuje ćelije koje oblažu grlo.

Neke druge ranije studije navodile su također da prevruća tečnost, uključujući čaj, kafu i supu, može povećati rizik od pojave raka jednjaka i želuca.

Kineski stručnjaci, međutim, napominju da je zeleni čaj izuzetno zdrav i ako se pije na umjerenoj temperaturi, može smanjiti rizik od nekih vrsta raka.